Av og til innbiller jeg meg at døgnet mitt har et par-tre timer mer enn de 24 timene det faktisk har. Og dagen jeg skulle ta bilde av denne pavlovaen var nettopp en slik dag. Jeg jobba noen timer overtid, handla inn til pavlovaen, lagde marengsbunnen og satt den i ovnen. Og så begynte jeg å titte på klokka. Dagslys er et absolutt krav for mine bilder, og tidsplanen for steking og nedkjøling av marengsbunn mellom overtid og solnedgang var kanskje ikke helt forankra i virkeligheten. Dermed prøvde jeg meg på å korte ned nedkjølingen av marengsbunnen vesentlig.
Nå vet jeg at det finnes minst to grunner til at man er nøye med å kjøle ned en slik bunn. Den blir faktisk ikke bare litt myk inni om man topper den med krem før den er helt kjølt ned. Den blir så bløt at man skulle tro den ikke var stekt. Også var det dette med krem og smålunken kake. Jeg endte opp med intet mindre enn tre jordbær klint godt utover nederste kjøkkenskuff. Samtlige av disse jordbærene kjørte utfor fra toppen av min krembelagte pavlova og gikk inn for en real krasjlanding i kjøkkenskuffen min. Heldigvis kommer verken kjøkkenskuffen etter innsiden av pavlovaen særlig godt frem på bildet. Og om du skulle bli bekymret av denne lille historien – jeg vet av erfaring at det hele går utrolig mye bedre om man bare kjøler ned bunnen skikkelig.
Note to self: lukk alle skuffene på kjøkkenet under matlagning.
Oppskrift på pavlova med hjemmelaget sitronkrem og ferske bær
I denne oppskrifta på pavlova med hjemmelaget sitronkrem og ferske bær finner man søtt og syrlig i en herlig blanding av gode og friske smaker. Ønsker du heller å lage en «standard» pavlova, kan du bytte ut sitronkremen med en blanding av pisket fløte og vaniljekrem.
Ingredienser
Marengsbunn:
6 eggehviter
2 ts hvitvinseddik
4 dl sukker
1 ss maisstivelse
Sitronkrem:
2 dl kremfløte
1 dl sitronsaft (ca. 1,5 sitroner)
zest fra 0,5 sitron
3 eggeplommer
2 dl sukker
50 g smør
Pynt:
100 g blåbær
100 g bringebær
200 g jordbær
TIPS! Vil du pynte kaka litt ekstra, kan du toppe den med litt sitronmelisse og noen pikekyss.
Fremgangsmåte:
- La eggehvitene stå i romtemperatur til de er tempererte.
- Pisk eggehvitene til de er luftig skum. Tilsett sukker litt etter litt mens du pisker til sukkeret løses opp og det hele er en blank og seig masse.
- Vend forsiktig inn maisstivelse og hvitvinseddik.
- Tegn en sirkel med omtrent 22 cm i diameter på et bakepapir og fyll marengsen innenfor denne sirkelen. Sørg for at marengsbunnen blir ganske flat på toppen. Dette gjør det lettere å legge kremen pent på senere.
- Stek marengsbunnen i forvarmet ovn på 120 °C i 1,5 time. Skru så av ovnen og la kaka stå med ovnsdøra på gløtt til den er helt kjølt ned. Dekker du marengsbunnen med krem mens den fremdeles er varm inni kan du risikere at den blir fuktig og skumaktig inni.
- Skjær zest av sitron og klem så saft fra sitronene.
- Varm opp sitronsaft, zest, eggeplommer og sukker til det damper, men unngå at det hele koker. Rør om til blandinga tykner (den skal være relativt tykk og kremete). Dette kan ta omlag 40 minutter. Trekk så blandinga av varmen og rør inn klatter av smør. Kjøl ned.
- Pisk kremfløte til krem og vend inn nedkjølt sitron curd.
- Topp den nedkjølte marengsbunnen med rikelig med sitronkrem og ferske bær.
Thelma
Jeg har laget denne i mange omganger og med alle slags frukt og ber. Men det ble slutt på etter jeg begynte med smash på toppen for det ble et magisk combo. Anbefales av hele familien og ikke minst av jobben min. Takk!
Mia
Det hørtes spennende ut. Da vet jeg hva jeg skal prøve på neste gang jeg skal lage pavlova 😀
Solveig Petersen
Hva er smash og zest? Hilsen gamla
Mia
Hei! Smash er en type maisgodteri med sjokoladetrekk. Du finner det i godterihylla. Og zest er det ytterste gule laget på sitronen. 🙂