Oppskrift på hjemmelaget blåbærsaft
Hjemmelaget blåbærsaft blir herlig på smak og kan oppbevares lenge. Er du på jakt etter flere gode måter å bruke opp blåbæra på, anbefaler jeg deg å ta en titt her.
Ingredienser:
-gir ca. 8 dl saft
400 g blåbær
120 g sukker
0,5 dl vann
2 ts vaniljesukker
1 ts sitronsaft
TIPS: Les mer om rengjøring og sterilisering av glass og beholdere her.
Fremgangsmåte:
- Kok opp blåbær og vann og la det småkoke under lokk i omtrent 10 minutter.
- Sil blåbærene i ei finmaska sil eller gjennom et klede. Klem ut det meste av safta, men unngå å klemme så hardt at blåbærkjøttet klemmes igjennom.
- Kok opp blåbærsafta og tilsett sukker, vaniljesukker og sitron.
- Skal safta oppbevares på flaske over lengre tid bør flaska ligge et minutt eller to i kokende vann før flaska tømmes for vann og kokvarm blåbærsaft tilsettes.
Jeg er vel ikke akkurat kjent for å være den mest saftdrikkende personen som finnes i denne verden. Som liten var jeg av det sære slaget som alltid valgte et glass kaldt kullsyrevann fremfor saft. Men når jeg er ute på tur synes selv jeg det er skikkelig deilig med en god og hjemmelaget saft på termosen. Og dersom man ikke drikker store mengder saft til vanlig er ikke saftkoker det man har stående. Men heldigvis går det helt fint å lage saft på «gamlemåten». Og det herlige med hjemmelaget blåbærsaft er at den gode lukta av saft kan fylle leiligheten etter en lang og fin dag med blåbærplukking utendørs.
Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Helios
Jeanette
Brukte blåbær «slamet» med litt vaniljesaus, det var fantastisk godt
Mia
Høres deilig ut!
caroline
Hei. Hvor lenge holder denne saften i kjøleskap?
Mvh Caroline
Mia
Hei!
Om du ønsker at safta skal holde lenge kan du koke flaska/beholderen rett før du fyller den helt opp og setter på lokk. Er beholderen lufttett holder safta i romtemperatur til neste gang du kan plukke blåbær – minst! Er beholderen åpen holder den i flere uker i kjøleskap, men vær nøye med å sette lokket godt på for å unngå muggdannelse i toppen av beholderen.
Mia 🙂
Claus
Hvprdan unngår jeg at blåbærsaften blir klumpete etter noen dager på flaske i kjølesksp. Har brukt saftkoker-,kun blåbær, litt vann og sukker-!
Mia
Hei! Jeg har ikke hatt dette problemet, så jeg er veldig usikker.
Mia
Audun
Blåbær-slammet kan også tørkes i ovnen og smaker godt i frokostblanding.
Ailin
Hei Mia. Ser denne er gammel men prøver for det 🙂 har akkurat tatt saft over på flaske, skal den blandes ut med vann eller drikkes den som den er når den er avkjølt?
Mia
Hei! Denne blander jeg ut med vann, ja! 🙂
Annie
Hei.
Tusen takk for god oppskrift. Når man på passe på kalorier, men saft på butikken kan bli dyrt over lengre tid, var det supert å kunne bruke oppskriften din og bare bytte ut sukkeret med litt vaniljeekstrakt for noe søtt men sunt.
Camilla Ellingsen
Hei Mia.
Er det sånn at flaskene må fylles til det flyter litt over ved lukking?
Bestemmer mengde sukke hvor lang holdbarhet den har?
Beklager dumme spørsmål, men jeg kan ingenting om dette og skal prøve meg i år
Mia
Hei!
Dette var på ingen måte dumme spørsmål, synes jeg! 🙂 Jeg pleier ikke å overfylle dem, men fyller godt opp og lage en så liten luftlomme som mulig. Sukkeret har, som du sier, en konserverende effekt. Sukkeret binder vannet og gjør det blir mindre tilgjengelig for mikroorganismer. Uten at jeg har noen god kilde på dette mener jeg at jeg har hørt at man bør opp i 30 % sukker for å gi virkelig lang holdbarhet. Med andre ord bør man antagelig bruke litt mer sukker enn det denne oppskrifta tilsier for å få ekstra lang holdbarhet.
Lykke til!
Mia
Maren Grimstad Bang
Fin oppskrift! Skal forsøke meg på å lage en skikkelig god sirup i år. Jeg tenkte jeg kunne nevne at ved bruk av en saftkoker er det lettvint å lage både saft og gelé, noe jeg lager en del av.
For da dampes bærene og saften kommer ut som du har i en kjele med en gang.
Elen
Hei, jeg fikk myyye mer enn 3dl, og det ble ikke syrup. Hvor lenge skal det koke med sukker og sitron?
Mia
Hei! Ja, der ser jeg at jeg hadde en skrivefeil i mengde. Den er retta nå! Du kan egentlig velge litt. Dersom du vil ha en tyktflytende sirup kan du la det hele koke en stund. Dersom du kun gir det et raskt oppkok blir det noe tynnere og du må tilsette mindre vann når du blander ut safta.
Nina
Hei, jeg forsøkte oppskriften, den smakte veldig godt i det den var ferdig, men etter en liten stund i glassflasken ble det gele, hehe
Hva har jeg gjort galt? Hvor lenge skal alt koke sammen ?
Mia
Hei!
Så dumt at det ble gelé – det har ikke skjedd meg. Kan det ha kokt for lenge? Min koker omlag 10 minutter.
Mia
Marianne
Jeg laget dobbel porsjon, nesten 900 gr blåbær, doblet sukker, vaniljesukker og vann. Likevel ble det bare 7 dl veldig tynn saft. Blir litt feil å kalle det sirup når det er så tyntflytende. Hva gjorde jeg galt?
Mia
Hei. Du nok ikke gjort noe galt – jeg burde ikke brukt ordet sirup. Saft er riktig, og jeg har oppdatert oppskriften.