Man får jo det meste av oppskrifter på nett nå til dags, men jeg liker fremdeles å kunne sitte i sofakroken med ei kokebok for å finne litt inspirasjon. Bokhylla mi begynner å bli ganske så stappfull, og ikke alle bøkene er i bruk særlig ofte. Men høydepunktene, derimot, de finner du omtalt her.
Mias mat, Med skogen og hagen som spiskammers
Mine mest brukte oppskrifter er naturlig nok mine egne, og jeg er ganske så stolt over å ha samla dem i ei bok! Boka representerer på mange måter høydepunktene i mitt matår og boka er inndelt etter sesongene. Her finner du litt om dyrking i hagen, hva du kan lage av det du dyrker og sanker, spiselige julegaver og min favorittbakst.
Cooking for geeks av Jeff Potter
Er du interessert i nerdete forklaringer på kjemien i mat, så er dette boka for deg. Men forvent deg ikke fine bilder og livlige forklaringer, for mellom disse to permene er det vitenskapen som rår. Du finner for eksempel forklaringen på hvorfor det ofte sies at en ingrediens skal tempereres før steking og hvordan smakssansen vår fungerer. Boka inneholder også en rekke oppskrifter med forbindelse til matfenomenene som forklares og intervjuer med diverse kjente (og gjerne litt nerdete) personer fra matverdenen.
Bokas høydepunkt: Dens mange forklaringer på kjemiske fenomener du har sett mange ganger på kjøkkenet, men ikke aner bakgrunnen for.
Grønn bonanza av Mia Frogner
Historisk sett må vi vel sies å ha vært relativt kjøttbaserte i Norge. Men de senere årene virker det som om mange har begynt å fokusere mye mer på alt det deilige grønne man kan lage mat av. Og Mia Frogners Grønn bonanza ser virkelig grønn og innbydende ut (her må jeg også sende med en tommelopp til Josefin Linder som har tatt bildene til boka).
Grønn bonanza er en av mine nyeste kokebøker, så jeg lover å komme tilbake med en mer utfyllende kommentar når jeg har fått prøvd den ut litt mer inngående. Men enn så lenge ser det hele veldig lovende ut!
Bokas høydepunkt: Boka er virkelig innbydende med dens varierte vegetar- og veganretter. Ingredienser som kanskje høres noe ukjente ut for en som nylig har begynt å lage grønt er godt forklart i bokas innledning.
Blogg: Green Bonanza
Fra boller til burritos
NB! Boka har kommet i ny utgave og heter nå «Kokebok for alle – fra boller til burritos»
Fra boller til burritos er kanskje noe det viktigste jeg fikk ut av skolekjøkkenet. Jeg lærte riktignok ett og annet i løpet av undervisninga også, men denne boka har jeg virkelig brukt mye i senere tid. Den inneholder næringsrike, varierte og sunne oppskrifter som er enkle å lage. Du finner mange oppskrifter på norsk tradisjonsmat, men boka inneholder også en rekke internasjonale godsaker.
Bokas høydepunkt: De enkle, men gode oppskriftene som Brennende kjærlighet, fransk løksuppe og fisk i karrisaus. De gode forklaringene, tips og forslag til variasjon er også noe jeg har satt pris på ved denne boka.
Den rutete kokeboka
Jeg blei riktignok ganske skuffa da jeg fant ut at «Den rutete kokeboka» opprinnelig er utgitt på svensk under navnet «Rutiga kokboken». Jeg hadde nok sett for meg Ingrid Espelid Hovig sitte på kjøkkenet sitt og bla igjennom alle sine gamle oppskrifter for å lage den perfekte kokeboka. Men jeg antar at «redaktør» (hvilket Hovig står oppført som for denne boka) og «forfatter» er to forskjellige ting også i kokebokverdenen. Så når jeg har klart å komme over min egen forutinntatthet og skuffelse, så må jeg jo medgi at jeg fremdeles synes at boka er veldig bra og at jeg bruker den mye. I tillegg til oppskrifter har jeg benytta meg mye av porsjonstabeller, vekttabell og kryddertabell.
Bokas høydepunkt: Helheten. Denne boka inneholder virkelig mye informasjon om matlagning og har veldig mange basisoppskrifter.
Bakeland av Marit Hovland
Bakeland er rett og slett Marit Hovlands egne lille land i bakst. Her finner du kaker og godsaker med inspirasjon fra det norske landskap fra alle årstider. Du kan blant annet lage fylt sjokolade som blir seende ut som steiner, pepperkakekongler og søte blomster av mange slag. Så om du liker å pusle med pynt av godsaker, er dette definitivt boka for deg!
Bokas høydepunkt: For meg er høydepunktet ved denne boka rett og slett kreativiteten. At Oreokjeks, hvit sjokolade, kondensertmelk og kakao kan bli seende ut som steiner er ikke det første som faller en inn.
Blogg: Borrow my eyes
The flavour thesaurus
Det er ikke tidenes mest lettleste bok jeg drar fram fra hylla her, men er du interessert i smakskombinasjoner har du mye interessant lesestoff her. Hva passer egentlig mango med? Eller biff for den saks skyld? Denne boka omtaler en mengde smakskombinasjoner.
Bokas høydepunkt: Bokas tema (smakskombinasjoner) er høydepunktet i seg selv