• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til primært sidefelt
  • Hopp til bunntekst
Mias Mat
  • Inspirasjon
  • Om meg
  • Kontakt
  • Bokhylla
  • Navigation Menu: Social Icons

    • 
    • 
    • 

Eltefritt grytebrød med spelt

11. januar 2014 By Mia 2 kommentarer

Eltefritt grytebrød med spelt

Oppskrift på eltefritt grytebrød med spelt

Eltefritt grytebrød med spelt hever natten over og blir utrolig godt uten at man behøver å legge ned den helt store innsatsen.

Ingredienser:

5 dl siktet spelt
2,5 dl sammalt spelt
4 dl vann
1 ss olivenolje
1 ts salt
1/2 ts tørrgjær
1 håndfull gresskarkjerner eller andre ønskede frø til topping

NB! Jerngryte brukes til steking. Ildfast form med lokk gir også et godt resultat.

Fremgangsmåte:

  1. Bland spelt, salt og gjær sammen. Tilsett olje og rør vann gradvis inn. Deigen skal ikke eltes og kan derfor inneholde en del mer vann enn vanlig.
  2. Dekk til deigen og la den heve i 12 timer i romtemperatur. Dersom deigen settes i noe lavere temperatur kan den fint stå og heve i et døgn.
  3. Ha deigen over på et melet underlag og dryss litt mel over. Brett deigen sammen noen ganger og la den heve videre mens ovnen og gryta forvarmes.
  4. Forvarm ovnen og jerngryte med lokk til 230 °C. Flytt deigen veldig forsiktig over i gryta. Strø til slutt gresskarkjerner over. Stek med lokk i 30 minutter, fjern så lokket og stek brødet i nye 30 minutter.
  5. Ta brødet ut av gryten og kjøl det ned på rist.

I fjor fikk jeg servert et utrolig godt brød på Hellviktangen (www.hellviktangen.no) på Nesodden. Betjeningen var veldig hyggelige, og de ville gjerne dele oppskrifta med oss. Dermed fikk jeg en utfyllende mail om hvordan man går fram for å lage grytebrød. Dette viste seg å være ganske enkelt og greit, og ikke særlig tidkrevende heller. Man må riktignok planlegge litt ettersom deigen skal heve lenge, men med unntak av dette kreves ikke den helt store innsatsen.

 

Jeg har sett endel beskrivelser av fremgangsmåter for eltefritt grytebød. Det finnes beskrivelser både på blogger og på youtube. Mange lar først deigen heve i 12 timer og folder deretter deigen forsiktig flere ganger sammen (for å få høyde på den), for så å heve den videre i noen timer. Dette fungerer også veldig bra. Grunnen til at jeg forsøker å unngå dette trinnet, er at det blir hakket vanskeligere for meg å sette av tid når jeg må se til deigen tre ganger istedenfor to. I tillegg ser det ut til at resultatet blir omtrent like bra uten om man bare er forsiktig ved overføring av deigen fra bakebolle til gryte.

Filed Under: Bakst, Brød, Oppskrifter Tagged With: Brød, Grytebrød

Forrige post: « Kremet skogsopprisotto
Neste post: Fiskepinner med spinatmos og råkost »

Reader Interactions

Kommentarer

  1. Birgitte

    7. februar 2014 ved 13:02

    Dette brødet ble supergodt og er jo så enkelt å lage. Tusen takk for oppskriften, det kommer til å bli et fast innslag i helge-frokosten 🙂

    Svar
    • Mia

      7. februar 2014 ved 16:10

      Så bra at brødet faller i smak, Birgitte 😀

      Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hoved sidebar

Mias mat

Velkommen til min matblogg! Jeg heter Mia og jeg er glad i å lage mat og å ta bilder. Så her finner du min kombinasjon av nettopp det. Maten som presenteres her er den vi spiser til hverdags og til fest her hjemme!

Bestill boka mi her:



Personvern

Les mer om personvern på nettside og app her.

Få Mias Mat for Android og iOS:

  • 
  • 

Kategorier

Følg meg gjerne:

  • 
  • 
  • 
  • 
  • 

Søk på denne siden

Stikkord

Asiatisk Barnevennlig Boller Brød Fisk Fra hagen Fra skogen Godis Grill Grytebrød Gryter Hyttemat Is Jul Kake Kjøtt Konfekt kosemat Mat og kjemi Pizza Påske Rask middag Restemat Salat Smoothie Smått og tilbehør Sunnere godsaker Suppe surdeig Taco Tapas vegansk Vegetar

Dessert

Smuldrepai med rabarbra
Rabarbrakaramell
Cookies i vaffeljernet

Vis flere innlegg

Bakst

Eltefritt grytebrød til hverdags
Verdens beste eplekake

Vis flere innlegg

Middag

Enkel ramen med marinerte egg
Alt-i-ett vegetarisk meksikansk gryte
Asiatisk ribbe med steam buns og syltede grønnsaker

Vis flere innlegg

Smått og tilbehør

Bruschetta med tomat og basilikum
Hjemmelagde krutonger
Salsa av grønne tomater

Vis flere innlegg

Drikke

Blåbærmojito
Alkoholfri moscow mule
Alkoholfri fjellbekk

Vis flere innlegg

Footer

Hei på deg og velkommen til min matblogg! Hyggelig at du tok deg turen innom, og jeg håper du finner noe som faller i smak. Søk gjerne etter det du måtte ønske i søkefeltet under.

Copyright © 2023 Mias Mat