Oppskrift på eltefritt grytebrød med spelt
Eltefritt grytebrød med spelt hever natten over og blir utrolig godt uten at man behøver å legge ned den helt store innsatsen.
Ingredienser:
5 dl siktet spelt
2,5 dl sammalt spelt
4 dl vann
1 ss olivenolje
1 ts salt
1/2 ts tørrgjær
1 håndfull gresskarkjerner eller andre ønskede frø til topping
NB! Jerngryte brukes til steking. Ildfast form med lokk gir også et godt resultat.
Fremgangsmåte:
- Bland spelt, salt og gjær sammen. Tilsett olje og rør vann gradvis inn. Deigen skal ikke eltes og kan derfor inneholde en del mer vann enn vanlig.
- Dekk til deigen og la den heve i 12 timer i romtemperatur. Dersom deigen settes i noe lavere temperatur kan den fint stå og heve i et døgn.
- Ha deigen over på et melet underlag og dryss litt mel over. Brett deigen sammen noen ganger og la den heve videre mens ovnen og gryta forvarmes.
- Forvarm ovnen og jerngryte med lokk til 230 °C. Flytt deigen veldig forsiktig over i gryta. Strø til slutt gresskarkjerner over. Stek med lokk i 30 minutter, fjern så lokket og stek brødet i nye 30 minutter.
- Ta brødet ut av gryten og kjøl det ned på rist.
I fjor fikk jeg servert et utrolig godt brød på Hellviktangen (www.hellviktangen.no) på Nesodden. Betjeningen var veldig hyggelige, og de ville gjerne dele oppskrifta med oss. Dermed fikk jeg en utfyllende mail om hvordan man går fram for å lage grytebrød. Dette viste seg å være ganske enkelt og greit, og ikke særlig tidkrevende heller. Man må riktignok planlegge litt ettersom deigen skal heve lenge, men med unntak av dette kreves ikke den helt store innsatsen.
Jeg har sett endel beskrivelser av fremgangsmåter for eltefritt grytebød. Det finnes beskrivelser både på blogger og på youtube. Mange lar først deigen heve i 12 timer og folder deretter deigen forsiktig flere ganger sammen (for å få høyde på den), for så å heve den videre i noen timer. Dette fungerer også veldig bra. Grunnen til at jeg forsøker å unngå dette trinnet, er at det blir hakket vanskeligere for meg å sette av tid når jeg må se til deigen tre ganger istedenfor to. I tillegg ser det ut til at resultatet blir omtrent like bra uten om man bare er forsiktig ved overføring av deigen fra bakebolle til gryte.
Birgitte
Dette brødet ble supergodt og er jo så enkelt å lage. Tusen takk for oppskriften, det kommer til å bli et fast innslag i helge-frokosten 🙂
Mia
Så bra at brødet faller i smak, Birgitte 😀