• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til primært sidefelt
  • Hopp til bunntekst
Mias Mat
  • Inspirasjon
  • Om meg
  • Kontakt
  • Bokhylla
  • Navigation Menu: Social Icons

    • 
    • 
    • 

Helt enkel focaccia med feta og rosmarin

8. april 2018 By Mia Skriv en kommentar

Helt enkel focaccia med feta og rosmarin

Helt enkel focaccia med feta og rosmarin

Fakta om elting og heving

Litt nerding må til fra tid til annen, og denne gangen har jeg gått løs på prosessen som skjer under elting og heving av en deig. For hvem vil vel egentlig ha en kompakt og tung focaccia? Ikke jeg i alle fall. Og da må det både elting og heving til. Ønsker du å hoppe over kjemien og gå rett til oppskrifta? Da er det bare å bevege seg nedover i innlegget.

I hvete, og flere andre kornsorter for den saks skyld, finner vi blant annet gluten. Gluten, som består av proteinene glutenin og gliadin, har i mange sammenhenger fått et dårlig rykte de senere årene, men når det kommer til baking og heving spiller glutenet en meget sentral rolle. Under elting skjer det flere ting som er bra for resultatet av ditt fremtidige brød. Du strekker og organiserer glutenet slik at du får en elastisk deig – perfekt for å fange små lommer av karbondioksid (CO₂) som gir deg potensiale for et luftig brød. Med på kjøpet kommer varmen du tilfører brødet gjennom eltinga. Og gjæren storkoser seg når den får rikelig med mat tilgjengelig og temperaturen er god og lunken.

Det gjenstår riktignok en liten, men viktig detalj før gjæren kan kaste seg over matfatet. Melet inneholder også enzymene amylase og matlase. Når du tilsetter vann i melet hjelper disse enzymene til med å spalte stivelsen i melet til sukker som gjæren kan spise. Når gjæren spiser så sukkeret, og danner alkohol og karbondioksid. Og det er nettopp nå vi drar full nytte av eltearbeidet vi har gjort. Lommer av CO₂ fanges i deigen og vi får et lett, luftig og deilig brød.

Helt enkel focaccia med feta og rosmarin

Oppskrift på en helt enkel focaccia med feta og rosmarin

En helt enkel focaccia med feta og rosmarin passer til så mangt. Server den på tapasbordet, til ei suppe eller spis den med litt god topping.

Ingredienser:

-gir en langpanne

7 dl vann
ca. 1 kg hvetemel
50 g gjær
2 ts salt
1 glass fetaost i olje
1 ss maldonsalt
1 ts rosmarin

Fremgangsmåte:

  1. Bland ut gjæren i lunkent vann.
  2. Bland saltet i halvparten av hvetemelet og bland det hele sammen med gjæren. Ha så i mer hvetemel gradvis mens du elter. Tilpass mengden hvetemel så deigen er litt «klissete», men mulig å elte.
  3. Elt deigen godt (gjerne i 10 minutter i kjøkkenmaskin). Du kan sjekke om deigen er elastisk ved å ta en liten bit og strekke i den. Kan den dras uten å «ryke» til deigen er tynn og gjennomsiktig, da er den ferdig elta.
  4. La deigen heve et lunt sted til størrelsen er dobla.
  5. Smør/kle en langpanne, elt deigen lett og bre den utover langpanna. La den heve videre i omtrent 30 minutter.
  6. Trykk ned ønsket mengde fetaost så det blir liggende i dype groper. Tøm all oljen fra fetaostglasset over.
  7. Strø deretter maldonsalt og rosmarin over. Stek deigen i forvarmet ovn (180 °C) i omtrent 25 minutter, eller til det har fått fin farge på toppen. Ønsker du å gi den litt ekstra farge kan du øke temperaturen og sette den under grillelementet i en kort tid. Men da gjelder det å følge nøye med!

Helt enkel focaccia med feta og rosmarin

Filed Under: Bakst, Brød, Oppskrifter, Smått og tilbehør, Tapas Tagged With: Brød, Mat og kjemi, Tapas

Forrige post: « Appelsin- og gulrotjuice med ingefær
Neste post: Halloumibolle med sylta rødløk, edamame og sitrongress »

Reader Interactions

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hoved sidebar

Mias mat

Velkommen til min matblogg! Jeg heter Mia og jeg er glad i å lage mat og å ta bilder. Så her finner du min kombinasjon av nettopp det. Maten som presenteres her er den vi spiser til hverdags og til fest her hjemme!

Bestill boka mi her:



Personvern

Les mer om personvern på nettside og app her.

Få Mias Mat for Android og iOS:

  • 
  • 

Kategorier

Følg meg gjerne:

  • 
  • 
  • 
  • 
  • 

Søk på denne siden

Stikkord

Asiatisk Barnevennlig Boller Brød Fisk Fra hagen Fra skogen Godis Grill Grytebrød Gryter Hyttemat Is Jul Kake Kjøtt Konfekt kosemat Mat og kjemi Pizza Påske Rask middag Restemat Salat Smoothie Smått og tilbehør Sunnere godsaker Suppe surdeig Taco Tapas vegansk Vegetar

Dessert

Smuldrepai med rabarbra
Rabarbrakaramell
Cookies i vaffeljernet

Vis flere innlegg

Bakst

Eltefritt grytebrød til hverdags
Verdens beste eplekake

Vis flere innlegg

Middag

Enkel ramen med marinerte egg
Alt-i-ett vegetarisk meksikansk gryte
Asiatisk ribbe med steam buns og syltede grønnsaker

Vis flere innlegg

Smått og tilbehør

Bruschetta med tomat og basilikum
Hjemmelagde krutonger
Salsa av grønne tomater

Vis flere innlegg

Drikke

Blåbærmojito
Alkoholfri moscow mule
Alkoholfri fjellbekk

Vis flere innlegg

Footer

Hei på deg og velkommen til min matblogg! Hyggelig at du tok deg turen innom, og jeg håper du finner noe som faller i smak. Søk gjerne etter det du måtte ønske i søkefeltet under.

Copyright © 2023 Mias Mat