Grytebrødet sitter fast i gryta, sier du? Du har min medfølelse i en temmelig frustrerende situasjon. Jerngryta er massiv og brødet kan virkelig sitte HELT BOM FAST. Jeg har vært der selv mang en gang, og jeg har ødelagt både skjeer og andre plastredskaper i mine mange forsøk på å få brødet ut av gryta. Heldigvis har jeg kommet fram til en meget enkel løsning. Den funker hver gang, men hvor «sote mén» brødet får er til en viss grad avhengig av hvor godt fast brødet satt i utgangspunktet. Uansett, dersom brødet virkelig satt godt fast kommer det kanskje ikke ut helt uten varige mén, dette er småplukk i forhold til resultatet etter en «utgravning» med skje.
Min fremgangsmåte når grytebrødet sitter fast i gryta
Først tar jeg for meg de helt enkle triksene. Disse har du kanskje prøvd deg på, men jeg nevner dem uansett:
- Hold gryta opp-ned
- Rist kraftig på gryta mens du holder den opp-ned
Dersom du allerede har gjort dette og fremdeles står der med brødet i gryta, er det antagelig nødvendig å gå skikkelig til verks:
3. Snu gryta opp ned og la den stå opp-ned på en rist. Støtt opp med grytekluter eller kjøkkenhåndklær dersom gryta står ustødig.
4. Fyll en kjele, helst middels stor, med iskaldt vann og sett den oppå bunnen av gryta. Bruker du en liten gryte blir vannet fort varmt og bør byttes ut.
5. Vent til brødet faller ut. Løft opp gryta når brødet har løsnet. Blir gryta stående som et «lokk» over brødet i lang tid blir gjerne skorpen fuktig.
Selv om brødet løsner og ser like helt ut, vil gjerne skorpa løsne fra resten av brødet i bunnen. For å unngå at brødet setter seg fast anbefaler jeg deg å ta en titt på mine tips her.
Legg igjen en kommentar