Står du akkurat nå og hisser deg opp over at grytebrødet sitter fast i gryta – da kan du lese mitt beste tips her og heller komme tilbake til dette innlegget før du setter neste deig.
Jeg tror faktisk at jeg kan telle på én hånd de butikkjøpte brødene jeg har spist de senere årene. Jeg synes rett og slett at mine hjemmelagde brød er mye bedre enn de jeg får kjøpt på butikken. Brød fra bakeren er riktignok ikke medregnet, men prisen på bakerbrød og mengden brød som spises i vårt hus spiller ikke helt på lag. I tillegg har korona, permisjoner og muligheten for hjemmekontor gitt mulighet for en enkel rutine for dette med brødbakst. Dermed har eltefritt brød stekt i jerngryte blitt lagd hos oss flere ganger i uka de siste årene.
Og hva er vel ikke mer irriterende en sulten mage og et velduftende, sprøtt og nystekt grytebrød som sitter børr fast i gryta? Dette har dessverre skjedd meg mange ganger, og det tok meg lang tid å finne ut av det hele. Antagelig tok det meg lang tid fordi grunnen ikke var den samme hver gang.
Så, hvorfor setter grytebrødet seg fast i gryta?
Først og fremst må jeg si at jeg bruker en glassert jerngryte til å steke brødene mine. Gryter med mer ujevne overflater vil ikke fungere like bra.
- Gryta må være tilstrekkelig varm i det brødet legges i gryta. Jeg pleier å forvarme ovnen min til 250 °C, men 230 °C skal også gå fint. Husk at jerngryta har mye masse og må derfor stå i ovnen en god stund før den blir varm. Termostaten i min ovn påstår at ovnen er varm en god stund før gryta faktisk er helt varm, og gryta står totalt minst 30 minutter, men dette kan antagelig variere etter effekten på din ovn. Du hører det når du legger brødet i ei varm gryte – en lett freselyd.
- Gryta må være HELT ren (helt glatt overflate). Bruker man gryta til annet enn brødbakst, eller at forrige brød satt fast, og vasker den raskt opp er det fort gjort at smårusk sitter igjen her og der uten at det synes godt. Kjenn over grytas overflate for å sikre at den er helt glatt både i bunnen og oppover sidene.
- Ikke bruk for mye væske i deigen. På dette punktet må man rett og slett prøve seg fram. For eltefritt brød skal man ha noe våtere deig enn for brød som eltes da dette er viktig for å få et luftig brød (ønsker du å «nerde» kan du lese mer om dette her), men for vått brød øker også sjansen for at brødet sitter fast. Husk også at mel trekker ulikt og at dette ikke nødvendigvis vises med én gang. Jeg pleier å tilsette mer mel dersom deigen er flytende, men sørger for at den er altfor våt til at den kan eltes med fingrene.
Ønsker du å teste forskjellige grytebrød?
Under finner du noen av mine favorittoppskrifter på grytebrød.
Eltefritt grytebrød til hverdags
Fint eltefritt grytebrød med gresskarkjerner
Legg igjen en kommentar