Dette innlegget er del i en serie om konfekt de tidligere innleggene finner du her: nummer 1 – introduksjon, nummer 2 – valg av sjokolade til konfekt og nummer 3 – temperere sjokolade, nummer 4 – konfektfyll.
Den observante følger av min lille konfektskole vil kanskje legge merke til at innlegget om pynting av konfekt kommer før innlegget om utforming av konfekt. Har du ikke lagd konfekt før høres kanskje litt merkelig ut, men lager du konfekt i former (praliner) er det vanlig å legge pynten i forma før sjokoladeskallet lages.
Jeg velger gjerne pynt og farger på grunnlag av konfektbitens innhold, men det er jo i grunnen kun fantasien som setter grenser for hvordan man kan pynte en konfektbit. Jeg går igjennom noen vanlige metoder i dette innlegget, men la ikke det sette en stopper for deg om du har kommet på noe helt annet!
Konfekt i form (praliner)
Uansett om konfekten skal dekoreres eller ei, er det viktig å pusse formene godt. Konfektformer blir hvitflekkete etter bruk, og det er omtrent umulig å få blanke konfektbiter med upussede former. Ettersom jeg bruker former av hardplast fungerer det utmerket å pusse formene med bomullspads.
Maling med farget kakaosmør
Du kan klare deg med kun fingrene for å dekorere konfektbitene. Men jeg ville spandert på meg en tannbørste og pensel i tillegg. Da kan man nemlig lage veldig mange fine variasjoner.
Utstyr:
Pulverfarge og kakaosmør eller ferdig utblanda farge
Eventuelt tannbørste, pensel og pappeske og glatt matte (f. eks. silikon)
Når du setter igang med dekorasjon av konfektbiter er det lurt å tenke igjennom ønsket resultat før du begynner. Ønsker du fremtredende prikker eller streker males disse på først før en avslutter med en eventuell grunnfarge. Jeg bruker forskjellige teknikker for å få større felter, streker og prikker. Det blir fort mye gris med maling av konfekt. Det er derfor veldig praktisk å sette en åpen pappeske på høykant med en silikon matte inni og jobbe inni den.
Uansett hvilken metode du ønsker å bruke må du først smelte kakaosmøret og ha i ønsket farge. Stivner fargen underveis kan det være praktisk å ha en varmepistol eller hårføner klar for å gi litt varme mens du holder på. Legger du flere lag med farge bør du la ett lag stivne før du begynner på neste. Når forma er ferdigmalt bør du vente til fargen har stivna før du skraper av fargen som har kommet på toppen av forma med en metallskrape eller lignende.
Prikker
For å lage prikker dypper jeg en tannbørste i farge og drar en finger over tannbørstens bust. Du kan også riste på tannbørsten om du ønsker større prikker.
Striper:
Striper kan males med pensel av ønsket tykkelse.
Større felter
Større felter kan males med finger.
Konfektbitene på bildet er lagd ved bruk av spruting med tannbørste og fingermaling. Først spruting med hvit farge på tannbørste, deretter gul farge. Til sist fingermaling for heldekkende blå farge.
Airbrush
Airbrush krever en del utstyr. Kompressor for trykkluft og selve airbrushen. Skal du skaffe dette utstyret bør du forsikre deg om at kompressoren ikke lekker olje eller lignende til lufta.
Nødvendig utstyr:
Airbrush
Kompressor
Airbrushfarge og kakaosmør eller ferdig utblanda farge
De grønne konfektbitene på det første bildet er pynta ved hjelp av sort farge og tannbørste. De er deretter malt med airbrush med gul farge fra den ene siden og grønn fra den andre. Til sist er det lagt et hvitt lag med airbrush for å sørge for at sjokoladens brunfarge ikke vises igjennom.
Dyppede konfektbiter
Dyppede konfektbiter kan for eksempel pyntes med struktur, pulverfarge, toppet med nøtter og lignende, stempel
Struktur
Lag mønster i konfektbiten når sjokoladen begynner å stivne.
Pulverfarge
Mal konfektbiten i etterkant
Topping
Topp med nøtter, tørket frukt/blomsterblader. Finn gjerne noe som er relatert til konfektbitens innhold.
Stempel
Lag avtrykk med stempel eller lignende. Inneholder konfektbiten alkohol kan det være stilig å sette merke med flasketopp/kork.
Hei! Hvordan rengjør du air brush utsyret mellom hver gang, og etter bruk?
Hei, kan du si noe om temperaturer rundt blanding av kakaosmør og pulverfarge?
Leste 45-50 grader, og så at veier 10% av kakaosmørvekten i pulveret?
Eller har ikke dette noe særlig å si?
Takk for en super guide!
Hei. Jeg har ikke fokusert så mye på hvor mye pulver til en gitt mengde kakaosmør. Jeg har blandet i pulver til jeg har fått ønsket «styrke» på fargen. Jeg har ved feiltagelse klart å få kakaosmøret temmelig varmt, og synes ikke det påvirket så mye. For å være på den sikre siden har jeg stort sett holdt meg til temperaturer rett over 40 grader.
Vennlig hilsen Mia 🙂