Hva er vel kjedeligere enn å ha brukt mye tid på å lage deilig syltetøy, for så å finne ut at muggsoppen rakk å forsyne seg av det før deg? Heldigvis kan god oppbevaring være med på å sørge for at maten holder seg bra i lang, lang til framover.
Det er flere forskjellige faktorer som påvirker holdbarheten til maten vår. Hva maten består av har naturligvis mye å si, men hvordan den oppbevares påvirker også holdbarheten i stor grad. Noe mat med et relativt høyt innhold av sukker, for eksempel saft, syltetøy og gelé kan gjerne holde seg over ett år dersom det oppbevares riktig.
For at syltetøy og lignende skal holde seg lenge pleier jeg å sterilisere glassene rett før bruk. Du kan også benytte andre lufttette beholdere, men de må tåle minst 100 °C for å kunne steriliseres. Du kan sterilisere glass og beholdere både i stekeovn og ved koking.
Rengjøring og sterilisering av glass og beholdere
Det første du bør tenke på er å velge beholdere med riktig størrelse. Med «riktig størrelse» mener jeg en beholder som kan fylles helt full med det du skal oppbevare og som spises opp i løpet av en uke eller så når du først har åpna den. Vask både hender og beholdere godt før du begynner med steriliseringen.
Slik gjør du for å sterilisere beholdere i stekeovnen:
- Forvarm stekeovnen til 100 °C.
- Sett beholderne i stekeovnen og la dem stå i cirka 10 minutter.
Slik gjør du for å sterilisere beholdere ved koking:
- Kok opp vann, ha i beholdere med lok og la det koke i noen minutter. Fisk beholdere og lokk ut med et rent redskap og la det dampe av på et rent kjøkkenhåndkle.
- Hell kokvarm saft, syltetøy eller annet over i beholderne og fyll helt opp. Sett på lokket og skru til rett etter at glassene er fylt opp.
Beholderene bør oppbevares mørk og kjølig.
Emma
Hei Mia!
Skal jeg vaske glassene før jeg setter de inn i ovnen? Er det viktig at de er helt tørre når de settes inn?
Mia
Hei!
Glassene bør vaskes først, men det er ikke viktig at de er tørre. De tørker fort i ovnen 🙂