
Pakker du sjokoladekonfekt med pasjonsfruktfyll i en fin boks blir konfektbitene en utmerket gave
Årets konfektproduksjon til jul ble i det store og hele en suksess. Men suksessen kom heller ikke denne gang helt uten feilskjær. Jeg har for n-te gang i mitt liv funnet ut at smelta sjokolade og vann ikke er noen god kombinasjon. Og dermed var det på tide å få undersøkt litt rundt dette fenomenet. Hvorfor blir sjokoladen til en hard og tørr masse når den kommer i kontakt med en aldri så liten vanndråpe?
Sjokolade består i all hovedsak av kakaofett, kakaomasse og sukker. Sukker er polart og løses i vann, som også er polart. Fett er derimot upolart og løses ikke i vann. Om du forsøker å vaske smørkniven i vann uten oppvaskmiddel ser du dette fenomenet – vann og fett leker rett og slett ikke særlig godt sammen. Kakaofettet og sukkeret i sjokoladen har det på akkurat samme måte, de holder seg helst borte fra hverandre. Så for å unngå at sjokoladen blir klumpete og kornete er den ofte tilsatt lecitin som fungerer som en slags fredsmegler mellom sukker og fett. Veldig forenklet kan man si at den ene enden av lecitin leker godt med sukkermolekylet mens den andre leker godt med fettmolekylet, og sukkeret og kakaofettet kan begge befinne seg i sjokoladen uten å være i hverandres nærmeste nabo.
Men når den uvørne Mia klarer å tømme litt av vannet fra vannbadet sitt oppi den flytende sjokoladen begynner nabokrangelen for fullt i sjokoladen. De polare vannmolekylene har ikke spesielt lyst til å leke med de upolare kakaofettmolekylene og allierer seg derfor med de polare sukkermolekylene og danner klynger av sukker- og vannmolekyler. Dermed har den flytende, uniforme massen blitt til en tørr klump. Særdeles upraktisk for konfektlaging, men du kan fremdeles løse sjokoladen i litt fløte og bruke den til annet formål.
Oppskrift på sjokoladekonfekt med pasjonsfruktfyll
Sjokoladekonfekt med pasjonsfrukt er litt syrlig og skikkelig deilig på smak. I denne oppskrifta har jeg brukt mørk sjokolade som trekk, men det blir også godt med trekk av hvit sjokolade. Pakker du konfektbitene pent inn passer de utmerket som en liten gave.
Ingredienser:
– gir 30 konfektbiter
300 g mørk sjokolade
100 g hvit sjokolade
1 ss kremfløte
4 pasjonsfrukt
- Smelt hvit sjokolade og kremfløte i vannbad. Pass på at du ikke får vann i bollen med sjokoladen.
- Press innholdet fra pasjonsfruktene gjennom ei sil for å få ut kjernene og rør pasjonsfrukten inn med den hvite sjokoladen.
- Smelt den mørke sjokoladen i vannbad eller på lav varme og hell sjokoladen over ei konfektform. Pass på at alle hullene i forma er dekt (både bunn og kanter) av sjokolade og dunk forma lett i kjøkkenbenken for å få eventuelle luftbobler til å flyte opp. Snu så forma på hodet over gryta og tøm ut overskuddssjokoladen. Om sjokoladen er tyktflytene kan det være du må riste litt forsiktig å forma for å få den ut. Ta vare på overskuddssjokoladen, den skal brukes senere.
- Sett konfektforma i kjøleskap til sjokoladeskallene har stivna.
- Hell avkjølt pasjonsfruktfyll over i en sprøytepose. Du kan også fordele fyllet med ei teskje om du mangler sprøytepose. Hell pasjonsfruktfyll over hullene i konfektforma til de er litt over halvfulle.
- Varm opp den mørke sjokoladen igjen. Dekk hullene i konfektforma med sjokolade og rett av med en slikkepott eller kniv. Sett konfekten i kjøleskap til den stivner.
Dette hørtes veldig godt ut, dette må jeg jo teste ut i år! Et spørsmål: du har ikke pisket fløten til krem sant? Det er kun fløte og hvit sjokolsde som smeltes sammen?
Hei! Helt riktig, det er kun smelta sammen. Lykke til med konfektproduksjonen 🙂
Hvor lenge holder konfektene i kjøleskap?
Dersom du får lukket konfektskallet skikkelig og sørger for at konfekten oppbevares relativt kjølig vil den kunne holde seg oppmot 2 måneder.
Er det mulig a bruke hvitsjokolade rundt også?
Ja, det er fullt mulig. Det blir antagelig ganske søtt, men jeg tror det vil bli godt 🙂
Hei:) blir det godt om jeg bruker litt lys å mørk kokesjokolade sammen? Syns mørk kan bli litt mørk/bitter? Eller trur du det blir veldig kvalmende?
Hei! Hvis du ikke liker mørk sjokolade ville jeg prøvd meg med en lysere. Den mørke er riktignok valgt fordi det blir mye søt smak, men jeg tror det blir godt med lysere òg 🙂
Mia
Prøver meg nå med ca 50/50 % lys og mørk. Spent på resultatet 🙂