Kun interessert i oppskrifta sier du? Den finner du nederst i innlegget. Men jeg vil anbefale deg å lese litt om kjemien også. Mat og kjemi kan være veldig spennende!
«Hvordan får man sprø søtpotetfries i ovnen?» Dette spørsmålet har jeg fått en hel rekke ganger. «Hvorfor sliter vi egentlig med å få sprø søtpotetfries i ovnen?». Dette spørsmålet har jeg stilt meg selv en rekke ganger. Og endelig har jeg fått surra meg til å undersøke dette. Jeg kan like godt advare deg først som sist – av kjemiske grunner kommer jeg ikke til å komme med noen superenkel vidunderkur som gir deg like knasende sprø søtpotetfries som frityrstekte pommes frites, men jeg skal gi deg noen tips som gjør de ovnsbakte søtpotetfriesene vesentlig mer sprø på en enkel måte.
Noen enkle tips for å få sprøere søtpotetfries
- Ha ganske jevn tykkelse på søtpotetfrisene dine
- Dekk potetens ytterflater med ekstra stivelse om du vil være på den sikre siden
- Sørg for at friesene ikke ligger inntil hverandre når de stekes
- Benytt høy varme når du steker søtpotetene
- Ikke la dem ligge lenge mellom steking og spising – da blir de gjerne dvaske
Vi må innom kjemien på veien. Det er ikke noe galt med deg og meg når vi ikke klarer å lage disse supersprøe søtpotetfiesene. Men vi skaper oss forventninger til hvordan søtpotetfriesene skal bli på grunnlag av våre resultater med vanlig potet. Den vanlige poteten vi kjenner her i Norge og søtpoteten er rett og slett ikke samme greie. De er ikke engang i samme familie – de har bare ganske lik form. Vanlig potet inneholder en god del sukker i form av stivelse. Ved høy varme på potetens overflate danner stivelsen en karamellisert og sprø «skorpe». Reaksjonen som skjer kalles for Maillard-reaksjon, også kjent som «bruning». Søtpotet inneholder hakket mindre stivelse enn vanlig potet, og overflata blir derfor ikke fullt så sprø selv om vi behandler den på akkurat samme måte som vanlig potet. Ved frityrsteking får man en litt annen situasjon, ettersom poteten er omsluttet av veldig varm olje. Så søtpoteten kan bli nokså sprø i frityrgryta, men heller ikke i frityrgryta blir søtpotetene like sprø som vanlige poteter.
Oppskrift på sprø søtpotetfries i ovnen
Jeg runder altså av min kjemileksjon med en oppskrift på sprø søtpotetfries. Den krever litt mer innsats enn å hive søtpotetbitene i en haug på et brett og sette det hele i ovnen, men resultatet blir garantert mer sprøtt. Du kan øke mengden maisstivelse (potetmel gir også et bra resultat om du ikke har maisstivelse), men dette gir også følelsen av at overflata er litt mer «tørr». Så prøv deg gjerne fram til din ønskede mengde maisstivelse.
Ingredienser:
1 søtpotet
3 ss rapsolje
3 ss maisstivelse (Maizenna), potetmel kan også brukes
Ønsket krydder
Fremgangsmåte:
- Forvarm stekeovnen til 250 °C, over- og undervarme.
- Del søtpoteten i jevnt tykke fries. Steketiden i denne oppskrifta er basert på vanlig friesstørrelse, men du kan også lage dem noe tykkere. La de i så fall stå litt ekstra i ovnen – du ser når de begynner å få god farge.
- Ha søtpoteten over i en bolle og vend oljen godt inn.
- Vend deretter inn maisstivelse. Sørg for at alle sider av søtpotetfriesene er dekket, men at laget ikke er så tykt av det er tørt og hvitt av maisstivelse.
- Fordel søtpotetfriesene på et bakepapirkledd stekebrett. Pass på at det er et lite mellomrom mellom hver søtpotetbit.
- Stek potetene i midten av ovnen i 15 minutter, ta dem ut og vend hver potetbit.
- Sett brettet inn igjen og la potetene steke videre. Hvor lenge avhenger litt av tykkelsen, men det bør ta rundt 15 minutter. Sørg for at potetene har fin farge før du tar dem ut.
- Krydre med det du måtte ønske rett før servering.
Legg igjen en kommentar