• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Mias Mat
  • Oppskrifter
  • Inspirasjon
  • Om meg
  • Kontakt
  • Bokhylla
  • Navigation Menu: Social Icons

    • 
    • 
    • 

Surdeigsbrød av rug med en hjelpende hånd

3. februar 2021 By Mia Leave a Comment

Surdeigsbrød av rug med en hjelpende hånd

Det tok sin tid før surdeigsbrødene mine begynte å bli spiselige. I starten hadde brødene antagelig fungert bedre som slagvåpen enn som mat, og jeg måtte rett og slett «jukse» for å få opp selvtilliten. Jeg begynte å tilsette både surdeigstarter og litt tørrgjær i brødene mine. Sakte, men sikkert reduserte jeg mengden tørrgjær etterhvert som jeg begynte å bli tryggere på baksten.

Hva endret seg egentlig? Ikke så mye sant og si. Jeg begynte å følge bedre med på deigen, og lot den heve ekstra dersom starteren var litt treg. Jeg gjør i og for seg det samme med vanlig gjærbakst, men jeg opplever gjærbakst som hakket mer stabilt. Jeg har latt gjærdeigen min heve litt ekstra mange ganger fordi den ikke hever nok, men det er sjelden behov for flere timer ekstra. Det tok meg tid å innse at surdeigsbaksten kunne ha behov for så mye ekstra tid. Etterhvert som jeg har blitt mer dreven kan jeg gjerne se at starteren er litt daff allerede før jeg setter brødet.

Alt i alt prøver jeg med denne oppskrifta å si at du ikke må gi opp. Gi surdeigen mange forsøk og juks gjerne med tørrgjær i starten hvis det får deg til å henge med på surdeigslasset!

Surdeigsbrød av rug med en hjelpende hånd

Oppskrift på surdeigsbrød av rug med en hjelpende hånd

I dette enkle og halvgrove surdeigsbrødet med rug bruker jeg både surdeigsstarter og tørrgjær. Tørrgjæren er overflødig når du begynner å bli dreven på surdeigsbakst, men kan være nyttig i begynnelsen.

Tid: 60 minutter + 12–24 timer til forkultivering og heving
Antall: 1 brød
Vanskelighetsgrad: middels

Ingredienser:

3 ss surdeigsstarter, se dette innlegget for oppskrift
250 g (ca. 4,5 dl) sammalt fin rug
5,5 dl vann
390 g (ca. 6,5 dl) siktet hvetemel
1 ss honning
0,5 ts tørrgjær
1 ts salt
ev. olje, til utbaking

Slik gjør du:

  1. Bland 3 ss av surdeigsstarteren, 55 g (1 dl) av den sammalte rugen og 1 dl av vannet i en bakebolle. La fordeigen stå lunt natten over.
  2. Bland fordeigen med resten av vannet, hvetemelet, den sammalte rugen, honningen, tørrgjæren og saltet.
  3. Elt sammen deigen. Dekk til bakebollen, sett den et lunt sted og la deigen heve til dobbel størrelse. Tiden dette tar, avhenger av «formen» til starteren og temperaturen, men bør være rundt 5 timer.
  4. Ha deigen over på et lett melet underlag. Dypp fingrene i vann eller olje, og dra forsiktig i deigen. Brett den sammen 6–10 ganger. Har du god tid, kan du gjenta dette et par ganger med 20 minutters mellomrom. Hvis ikke hopper du til neste punkt.
  5. Dryss rikelig med mel på et rent kjøkkenhåndkle. Legg deigen på kjøkkenhåndkleet, dryss over mel og brett håndkleet løst rundt deigen. Legg skjøten ned, og la brødet heve videre. Du kan eventuelt legge det i en hevekurv eller bolle. Husk at også den må drysses med rikelig med mel.
  6. Forvarm stekeovnen til 230 °C, over- og undervarme. La et stekebrett stå midt i ovnen mens den forvarmes. La deigen heve videre mens ovnen blir varm.
  7. Flytt brødet over på det varme stekebrettet. Stek brødet midt i ovnen i cirka 30 minutter. Brødet blir hardt stekt ved denne temperaturen. Ønsker du en lysere overflate på brødet, kan du senke temperaturen og øke steketiden.
  8. La brødet avkjøles på en rist.

Filed Under: Bakst, Brød, Oppskrifter

Previous Post: « Asiatisk ribbe med steam buns og syltede grønnsaker
Next Post: Hjemmelagde krutonger »

Reader Interactions

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Primary Sidebar

Mias mat

Velkommen til min matblogg! Jeg heter Mia og jeg er glad i å lage mat og å ta bilder. Så her finner du min kombinasjon av nettopp det. Maten som presenteres her er den vi spiser til hverdags og til fest her hjemme!

Bestill boka mi her:



Personvern

Les mer om personvern på nettside og app her.

Få Mias Mat for Android og iOS:

  • 
  • 

Kategorier

Følg meg gjerne:

  • 
  • 
  • 
  • 
  • 

Søk på denne siden

Salsa av grønne tomater

Salsa av grønne tomater er utrolig praktisk å lage når man har en hel haug med tomater som ikke rekker å modne før høstkulda slår til. Smaker godt gjør salsaen óg!

Krydret eplesmør

Krydret eplesmør er søtt, syrlig og rett og slett helt herlig på smak. Det passer til perfekt på toppen av frokostblandinga, på skiva og til gode oster.

Rengjøring og sterilisering av glass og behodere

Her beskrives hvordan best gjøre rengjøring og sterilisering av glass og beholdere for å gi lang holdbarhet for matvarer.

Stikkord

Asiatisk Barnevennlig Boller Brød Fisk Fra hagen Fra skogen Godis Grill Gryter Hyttemat Is Jul Kake Kjøtt Konfekt kosemat Mat og kjemi Pizza Påske Rask middag Restemat Salat Smoothie Smått og tilbehør Sunnere godsaker Suppe surdeig Taco Tapas vegansk Vegetar

Dessert

Sjokoladekonfekt med sitron og ingefærganache
Mørk sjokolademousse med pasjonsfruktsaus
Konfekt
Sjokoladekonfekt med pasjonsfruktfyll

Vis flere innlegg

Bakst

Surdeigsbrød av rug med en hjelpende hånd
Surdeigens kjemi
Surdeigsbase av rug dag 3
Sunt bananbrød

Vis flere innlegg

Middag

Asiatisk ribbe med steam buns og syltede grønnsaker
Asiatisk nudelsalat med spicy dressing
Grove middagsvafler med ost og grønnsaker
Fetafylte squashruller i tomatsaus

Vis flere innlegg

Smått og tilbehør

Hjemmelagde krutonger
Salsa av grønne tomater
Hjemmelaget ripsgele
Hjemmelaget urtesalt

Vis flere innlegg

Drikke

Sjokoladebombe
Blåbærmojito
Alkoholfri moscow mule
Alkoholfri fjellbekk

Vis flere innlegg

Footer

Hei på deg og velkommen til min matblogg! Hyggelig at du tok deg turen innom, og jeg håper du finner noe som faller i smak. Søk gjerne etter det du måtte ønske i søkefeltet under.

Arkiv

Populære poster

Drømmekylling
Sjokoladekuler med lakris
Kremede småpoteter med aromasopp og bacon
Kjøttboller i tomatsaus

 

Hjemmelaget blåbærsaft
Lussekatter med fyll
Farging av egg med naturlige farger
Butter halloumi

Copyright © 2021 Mias Mat on the Foodie Pro Theme