• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til primært sidefelt
  • Hopp til bunntekst
Mias Mat
  • Inspirasjon
  • Om meg
  • Kontakt
  • Bokhylla
  • Navigation Menu: Social Icons

    • 
    • 
    • 

Surdeigsstarter av rug

1. november 2020 By Mia 7 kommentarer

Surdeigsstarter av rug

Surdeigsstarter av rug

Vi mennesker har bakt brød i lang, lang tid. Nå for tiden er det veldig lett å dra innom butikken for å kjøpe en pakke gjær. Vi kan til og med kjøpe med oss flere pakker tørrgjær med lang holdbarhet. Men det har ikke alltid vært sånn. Og selv om det krever ekstra innsats, er det fremdeles mange som lager brød på gamlemåten. Ved å lage en surdeig kan man faktisk få et luftig brød av kun mel og vann.

Oppskrift på surdeigsstarter av rug

Denne surdeigsstarteren passer best for oppskrifter med en god del rug. Har du kun hvete i oppskriftene dine, bør du lage surdeig av hvete.

Mange surdeigsstartere lages ved å kaste en hel del mel. Jeg synes det er litt unødvendig, og pleier derfor å unngå akkurat det. Skulle du derimot ønske å lage mye starter, kan du skalere opp denne oppskrifta.

Tid: 4 dager
Porsjoner: –
Vanskelighetsgrad: vanskelig (men jeg lover at surdeigsbakst føles mye lettere når du bare har kommet over kneika)

Ingredienser:

Fin sammalt rug
vann

 

Tips! Ønsker du å følge med på hvordan surdeigen «hever» når bobler dannes, kan det være lurt å sette en gummistrikk på nivå med surdeigen etter mating. Dermed kan du se akkurat hvor mye den har vokst.

Slik gjør du:

Finn frem en lufttett beholder, for eksempel et glass med skrulokk, og rengjør den godt.

Dag 1: Rør sammen 1 ss mel og 2 ss vann i glasset. Legg på lokk, men ikke skru det til. Sett glasset et sted der temperaturen er litt over romtemperatur, gjerne rundt 25 °C. Jeg pleier å bruke hylla over kjøleskapet.

Surdeigsstarter av rug dag 2

Surdeigsstarter dag 2 – ingen store endringer i starteren, men den kan ha fått noen små bobler

Dag 2: Finn fram surdeigsglasset og tilsett 2 ss mel og 1 ss vann, og rør godt. Legg på lokket, men ikke skru det til. Sett surdeigen tilbake i hylla over kjøleskapet.

Surdeigsstarter av rug dag 4

Surdeigsstarter dag 3 – flere bobler dannes gjerne den på dag 3

Dag 3: Finn fram surdeigsglasset og tilsett 2 ss mel og 2 ss vann. Legg på lokket, men ikke skru det til. Sett glasset tilbake i hylla over kjøleskapet.

Surdeigsstarter av rug dag 4

Surdeigsstarter dag 4 – Enda flere bobler dannes

Dag 4: Tilsett 3 ss mel og 3 ss vann. Legg på lokket, men ikke skru det til. Sett glasset på kjøkkenbenken.

Surdeigsstarter dag 5

Surdeigsstarter dag 5 – store bobler dannes, og surdeigen vokser betraktelig før den faller sammen igjen

Videre forløp:

Sett glasset med surdeigsstarter i kjøleskapet med lokket på. Mat surdeigen jevnlig ved å gi 2 ss surdeig 4 ss mel og 4 ss vann. Jeg pleier å mate min en gang i uka om jeg ikke bruker den så mye. Baker jeg mye, setter jeg den gjerne på kjøkkenbenken og mater den oftere og skalerer opp mengden. Glemmer du den i en kortere periode, går det som oftest bra, men den kan bli litt «daff» og det kan ta noen runder med mating før du er helt tilgitt. Jeg har aldri forsøkt dette, men det hevdes at du kan også tørke eller fryse surdeigen din for så å vekke den til liv igjen senere.

Surdeigen kan skille seg og lukte og oppføre seg rart uten at den har blitt dårlig. Forsøk å mate den noen ganger og se om den kommer seg. Det eneste som som er virkelig vanskelig å redde inn, det er mugg. Får jeg mugg i surdeigen synes jeg det er like greit å starte om igjen. Det er viktig å bruke rent utstyr for å unngå mugg. Bytt gjerne glass i ny og ne og pass på at alt skjeer og lignende er helt rene når de benyttes.

Filed Under: Bakst, Brød, Oppskrifter

Forrige post: « Salsa av grønne tomater
Neste post: Surdeigens kjemi »

Reader Interactions

Kommentarer

  1. Unni Waksin

    13. mai 2021 ved 22:27

    Hei. Spennende dette med surdeig, og helt nytt for meg. Lurer bare på et par ting. På dag 5, hva gjør jeg da? Skal den da settes i kjøleskap uten å mates først? Og så skriver du Sett glasset med surdeigsstarter i kjøleskapet med lokket på. Mat surdeigen jevnlig ved å gi 2 ss surdeig 4 ss mel og 4 ss vann. 2 ss surdeig? Jeg forstår ikke helt hva du mener med det. Det er jo surdeigstarter jeg har i glasset. Skal jeg mate den med mel og vann bare?

    Svar
    • Mia

      14. mai 2021 ved 20:15

      Hei!
      Skal du bruke den på dag 6 eller 7 ville jeg har mata den også dag 5. I de periodene jeg har brukt surdeigen min mest har jeg mata den nesten hver dag. Hvor mye du bør mate surdeigsstarteren er avhengig av av hvor mye surdeigsstarter du har i beholderen din. Bruker du den sjelden kan du kaste ut resten, slik at du kun har 2 ss surdeigsstarter igjen i glasset og dermed mate med 4 ss mel og 4 ss vann. Skal du bruke den mye kan du beholde surdeigsstarteren i glasset og mate med mer mel og vann. Poenget her er at forholdet bør holde seg ganske konstant (f. eks. ca. 4 ss surdeigsstarter i glasset bør mates med ca. 8 ss mel og 8 ss vann osv). Men kun mel og vann, ja!

      Lykke til!

      Mia

      Svar
  2. Unni Waksin

    16. mai 2021 ved 08:05

    OK. Takk for svar.

    Svar
  3. Lea

    26. mars 2022 ved 07:52

    Takk for god hjelp, ser ut som jeg endelig har fått en Sterk surdeigstarter!

    Når man er kommet til dag 5, og skal bake dag 6 (baker ofte så den vil stå på kjøkkenbenken), skal lokket skrus igjen da?

    Svar
    • Mia

      3. april 2022 ved 19:54

      Så bra du har suksess med surdeigen. Jeg pleier egentlig aldri å skru lokket helt til. Så lenge surdeigen lever vil den produsere noe gass og da kan det bli en liten eksplosjon. Når jeg ikke skal bruke den på en stund setter jeg den i kjøleskap med lokk, men bruker et lokk som slipper ut litt gass når jeg ikke skrur det helt til 🙂

      Svar
  4. Xenia

    2. februar 2023 ved 09:36

    Hei!har du en god oppskrift på rugbrød med surdeigstarter også?:)

    Svar
    • Mia

      23. februar 2023 ved 13:47

      Hei! Her har du en oppskrift med en god del rug: https://www.miasmat.no/surdeigsbrod-av-rug-med-en-hjelpende-hand/

      Mia 🙂

      Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hoved sidebar

Mias mat

Velkommen til min matblogg! Jeg heter Mia og jeg er glad i å lage mat og å ta bilder. Så her finner du min kombinasjon av nettopp det. Maten som presenteres her er den vi spiser til hverdags og til fest her hjemme!

Bestill boka mi her:



Personvern

Les mer om personvern på nettside og app her.

Få Mias Mat for Android og iOS:

  • 
  • 

Kategorier

Følg meg gjerne:

  • 
  • 
  • 
  • 
  • 

Søk på denne siden

Stikkord

Asiatisk Barnevennlig Boller Brød Fisk Fra hagen Fra skogen Godis Grill Grytebrød Gryter Hyttemat Is Jul Kake Kjøtt Konfekt kosemat Mat og kjemi Pizza Påske Rask middag Restemat Salat Smoothie Smått og tilbehør Sunnere godsaker Suppe surdeig Taco Tapas vegansk Vegetar

Dessert

Smuldrepai med rabarbra
Rabarbrakaramell
Cookies i vaffeljernet

Vis flere innlegg

Bakst

Eltefritt grytebrød til hverdags
Verdens beste eplekake

Vis flere innlegg

Middag

Enkel ramen med marinerte egg
Alt-i-ett vegetarisk meksikansk gryte
Asiatisk ribbe med steam buns og syltede grønnsaker

Vis flere innlegg

Smått og tilbehør

Bruschetta med tomat og basilikum
Hjemmelagde krutonger
Salsa av grønne tomater

Vis flere innlegg

Drikke

Blåbærmojito
Alkoholfri moscow mule
Alkoholfri fjellbekk

Vis flere innlegg

Footer

Hei på deg og velkommen til min matblogg! Hyggelig at du tok deg turen innom, og jeg håper du finner noe som faller i smak. Søk gjerne etter det du måtte ønske i søkefeltet under.

Copyright © 2023 Mias Mat