Vi mennesker har bakt brød i lang, lang tid. Nå for tiden er det veldig lett å dra innom butikken for å kjøpe en pakke gjær. Vi kan til og med kjøpe med oss flere pakker tørrgjær med lang holdbarhet. Men det har ikke alltid vært sånn. Og selv om det krever ekstra innsats, er det fremdeles mange som lager brød på gamlemåten. Ved å lage en surdeig kan man faktisk få et luftig brød av kun mel og vann.
Oppskrift på surdeigsstarter av rug
Denne surdeigsstarteren passer best for oppskrifter med en god del rug. Har du kun hvete i oppskriftene dine, bør du lage surdeig av hvete.
Mange surdeigsstartere lages ved å kaste en hel del mel. Jeg synes det er litt unødvendig, og pleier derfor å unngå akkurat det. Skulle du derimot ønske å lage mye starter, kan du skalere opp denne oppskrifta.
Tid: 4 dager
Porsjoner: –
Vanskelighetsgrad: vanskelig (men jeg lover at surdeigsbakst føles mye lettere når du bare har kommet over kneika)
Ingredienser:
Fin sammalt rug
vann
Tips! Ønsker du å følge med på hvordan surdeigen «hever» når bobler dannes, kan det være lurt å sette en gummistrikk på nivå med surdeigen etter mating. Dermed kan du se akkurat hvor mye den har vokst.
Slik gjør du:
Finn frem en lufttett beholder, for eksempel et glass med skrulokk, og rengjør den godt.
Dag 1: Rør sammen 1 ss mel og 2 ss vann i glasset. Legg på lokk, men ikke skru det til. Sett glasset et sted der temperaturen er litt over romtemperatur, gjerne rundt 25 °C. Jeg pleier å bruke hylla over kjøleskapet.
Dag 2: Finn fram surdeigsglasset og tilsett 2 ss mel og 1 ss vann, og rør godt. Legg på lokket, men ikke skru det til. Sett surdeigen tilbake i hylla over kjøleskapet.
Dag 3: Finn fram surdeigsglasset og tilsett 2 ss mel og 2 ss vann. Legg på lokket, men ikke skru det til. Sett glasset tilbake i hylla over kjøleskapet.
Dag 4: Tilsett 3 ss mel og 3 ss vann. Legg på lokket, men ikke skru det til. Sett glasset på kjøkkenbenken.
Videre forløp:
Sett glasset med surdeigsstarter i kjøleskapet med lokket på. Mat surdeigen jevnlig ved å gi 2 ss surdeig 4 ss mel og 4 ss vann. Jeg pleier å mate min en gang i uka om jeg ikke bruker den så mye. Baker jeg mye, setter jeg den gjerne på kjøkkenbenken og mater den oftere og skalerer opp mengden. Glemmer du den i en kortere periode, går det som oftest bra, men den kan bli litt «daff» og det kan ta noen runder med mating før du er helt tilgitt. Jeg har aldri forsøkt dette, men det hevdes at du kan også tørke eller fryse surdeigen din for så å vekke den til liv igjen senere.
Surdeigen kan skille seg og lukte og oppføre seg rart uten at den har blitt dårlig. Forsøk å mate den noen ganger og se om den kommer seg. Det eneste som som er virkelig vanskelig å redde inn, det er mugg. Får jeg mugg i surdeigen synes jeg det er like greit å starte om igjen. Det er viktig å bruke rent utstyr for å unngå mugg. Bytt gjerne glass i ny og ne og pass på at alt skjeer og lignende er helt rene når de benyttes.
Unni Waksin
Hei. Spennende dette med surdeig, og helt nytt for meg. Lurer bare på et par ting. På dag 5, hva gjør jeg da? Skal den da settes i kjøleskap uten å mates først? Og så skriver du Sett glasset med surdeigsstarter i kjøleskapet med lokket på. Mat surdeigen jevnlig ved å gi 2 ss surdeig 4 ss mel og 4 ss vann. 2 ss surdeig? Jeg forstår ikke helt hva du mener med det. Det er jo surdeigstarter jeg har i glasset. Skal jeg mate den med mel og vann bare?
Mia
Hei!
Skal du bruke den på dag 6 eller 7 ville jeg har mata den også dag 5. I de periodene jeg har brukt surdeigen min mest har jeg mata den nesten hver dag. Hvor mye du bør mate surdeigsstarteren er avhengig av av hvor mye surdeigsstarter du har i beholderen din. Bruker du den sjelden kan du kaste ut resten, slik at du kun har 2 ss surdeigsstarter igjen i glasset og dermed mate med 4 ss mel og 4 ss vann. Skal du bruke den mye kan du beholde surdeigsstarteren i glasset og mate med mer mel og vann. Poenget her er at forholdet bør holde seg ganske konstant (f. eks. ca. 4 ss surdeigsstarter i glasset bør mates med ca. 8 ss mel og 8 ss vann osv). Men kun mel og vann, ja!
Lykke til!
Mia
Unni Waksin
OK. Takk for svar.
Lea
Takk for god hjelp, ser ut som jeg endelig har fått en Sterk surdeigstarter!
Når man er kommet til dag 5, og skal bake dag 6 (baker ofte så den vil stå på kjøkkenbenken), skal lokket skrus igjen da?
Mia
Så bra du har suksess med surdeigen. Jeg pleier egentlig aldri å skru lokket helt til. Så lenge surdeigen lever vil den produsere noe gass og da kan det bli en liten eksplosjon. Når jeg ikke skal bruke den på en stund setter jeg den i kjøleskap med lokk, men bruker et lokk som slipper ut litt gass når jeg ikke skrur det helt til 🙂
Xenia
Hei!har du en god oppskrift på rugbrød med surdeigstarter også?:)
Mia
Hei! Her har du en oppskrift med en god del rug: https://www.miasmat.no/surdeigsbrod-av-rug-med-en-hjelpende-hand/
Mia 🙂