Før jeg begynte å undersøke dette med konfektlaging litt nærmere, så trodde jeg at det var smaken ene og alene som avgjorde hvilken sjokolade man bør velge når man skal lage konfekt. Og smak spiller selvfølgelig en viktig rolle, men det er et par ting til man bør tenke på før man går til innkjøp av sjokolade. Mye forskjellig sjokolade går fint å bruke til konfekt, men det handler om å gjøre det lettest mulig å få et godt og fint resultat.
Valg av sjokolade til konfekt
Andelen kakaofett avgjør hvor viskøs, eller flytende, sjokoladen er når den varmes opp. Skal man dyppe konfekt i sjokolade eller lage tynne skall på praliner, er man avhengig av en relativt tyntflytende sjokolade. For ganache vil du få et bra resultat med en hakket mindre tyntflytende sjokolade. Mengden kakaofett i sjokoladen kan justeres ved å tilsette rent kakaofett når sjokoladen smeltes.
Vær oppmerksom på at i enkelte sjokolader er kakaofett bytta ut med annet fett ettersom dette gjerne er billigere. I noen tilfeller ønsker vi en annen type fett på grunn av smak, som for eksempel melkesjokolade. Men dette gjør også sjokoladen vanskeligere å jobbe med. Jeg vil derfor anbefale deg å lese lista over ingredienser før du går til innkjøp av sjokoladen.
Det er hakket enklere å holde en jevn temperatur under smelting av sjokolade ved å bruke sjokolade i mindre biter. Dette kan enten løses ved å kjøpe sjokolade som kommer i mindre biter eller å hakke den før du begynner å bruke den.
Ved kjøp av sjokolade som er tiltenkt konfekt eller lignende finner du gjerne beskrivelser på forpakningen av hva den passer til. Andre gir viskositeten i en dråpeskala. 3 til 4 dråper passer for ganache og konfektfyll, mens 5 er best om du skal dyppe konfekt en for å lage sjokoladetrekk. Jeg kjøper som regel sjokolade på Pals sitt fabrikkutsalg i Oslo. De selger sjokolade i større kvantum med forskjellig viskositet. Men som nevn kommer du også langt med en nøye gjennomgang av innholdsfortegnelsen av sjokolade på en vanlig matbutikk.
Gå til neste innlegg i konfektskolen
Legg igjen en kommentar