Jeg har allerede ymta frampå om dette i sosiale medier – jeg skal gi ut bok! Boka skal hete Mias mat, med skogen og hagen som spiskammers, og den har mildt sagt ikke vært lagd i en fei. Første gang jeg møtte folka i Frisk Forlag for å snakke om bokutgivelse var jeg gravid med lillemor. Boka rekker akkurat å komme i butikk før hun fyller to. Men det å være treg til å skrive bok har også sine fordeler. Jeg har virkelig jobba mye med det aller meste i boka, hvilket har gjort at jeg er skikkelig fornøyd med sluttresultatet. Og her skal jeg gi deg en liten sniktitt i boka.
Jeg har tatt med meg en god del inspirasjon fra min familie i boka mi, og da spesielt fra mine bestemødre. Jeg har mange gode matminner fra oppveksten, og de aller fleste av minnene handler om det å ta seg tid til å kose seg med å lage og å spise god mat. Til tross for mindre midler og dårligere utvalg av råvarer, er dette noe jeg føler tidligere generasjoner var flinkere til. Hovedmålet mitt med boka er at vi skal legge hverdagsstresset til side for en stund, og nyte noen rolige avbrekk på kjøkkenet, rundt spisebordet, i skogen eller i hagen.
Boka mi er inndelt etter årstidene, og den representerer på mange måter høydepunktene i mitt matår. Våren kommer med forkultivering av planter og sanking av de godsakene første godsakene skog og hage bringer. Samtidig som man venner forkultiverte småplanter til det noe hardere livet utendørs, kan man plukke granskudd, syriner og rabarbra, nyte lukta av vår og bruke det man sanker i mat og til pynt. Sommerhagen bidrar med masse smått og godt som gjør seg utmerket i kalde forfriskninger, til sommertapas og lette sommermiddager.
Høsten bringer med seg den største matpremien enten man har dyrka grønnsaker selv eller finner dem i bugnende grøntavdelinger på butikken. Med gode råvarer i putrende gryter, er det ekstra deilig å tilbringe tid innendørs når høstværet er ruskete utendørs. Mye av høstens godsaker kan konserveres og nytes senere. Selv er jeg veldig glad i å begynne med å lage spiselige julegaver allerede på høsten, og forsetter med dette inn i starten på vintersesongen. Førjulstida mi er en god kombinasjon av spiselige julegaver, raske middager og julekos.
Alt i alt består boka av over 100 oppskrifter og enkle tips til å så, dyrke, sanke og høste. Enkelte av oppskriftene finner du også på bloggen min, men mye er nytt til ære for boka! Jeg har tatt de aller fleste bildene selv, men Helena Krekling har bidratt med noen bilder av meg og min lille familie. Boka er designa av Hanne i Lovedales Studio, og har rett og slett blitt skikkelig fin. Jeg gleder meg virkelig til den kommer!
Lucy
Gleder meg sånn til å bla i den!
Mia
Jeg også, Lucy! Og nå er det ikke sååå lenge til den kommer fra trykk 😀