Shakshuka, eller shakshouka som det også kan staves, er en rett som angivelig har sin opprinnelse i området rundt Tunisia, Egypt og Algerie. Dette er egentlig en frokostrett bestående av porsjerte egg i en krydret tomatsaus. Men jeg har faktisk også spist shakshuka servert med brød til lunsj og som en litt enkel middag. Det fungerer rett og slett helt utmerket!
Oppskrift på shakshuka
Ikke bare er shakshuka en skikkelig deilig rett, men den passer også for travle dager. Jeg har flere ganger lagd klar tomatsausen i forkant (jeg har til og med fryst den ned!), for så å ta den fram og bruke den til en god lunsj eller enkel middag en travel dag. Servert med litt godt brød, er det faktisk noe av det bedre jeg har trylla fram på meget kort tid. Det meste av god tomatsaus går helt fint, og du kan derfor lage ekstra tomatsaus til pizza, lasagne osv. og sette noe til side til videre shakshukaproduksjon før sausen spisses og krydres for pizzaen.
Og selv om retten kan være lagd i en fei er det, som med det aller meste av tomatsaus, ekstra godt om tomatene får putre lenge. Ta deg derfor gjerne ekstra tid (og tilsett om nødvendig vann) om du har.
Antall: 4 porsjoner
Vanskelighetsgrad: enkel
Tidsforbruk: 15-20 minutter
Ingredienser:
4 egg
1 tomatboks
2 ss tomatpuré
1 løk
1 fedd hvitløk
0,5 squash
1 ts spisskummen
0,25 kajennepepper
1 ts paprikapulver
0,25 ts salt
0,25 ts pepper
50 g fetaost
1 håndfull kruspersille
2 ss rapsolje
4 skiver godt brød
Slik gjør du:
- Skrell løken og hvitløken og finhakk begge deler
- Fjern frø og hinner fra paprikaen og hakk squashen og paprikaen i mindre biter.
- Fres løken, hvitløken, squashen og paprikaen på middels varme i oljen i ei stekepanne.
- Hell over krydderet og tomatpureen og stek videre på lav varme under omrøring i et par minutter.
- Hell over tomatboksen, ha på lokk og la det putre til tomatsausen begynner å tykne, cirka 10 minutter.
- Rør godt om, lag fire goper i tomatsausen og knekk ett egg i hver grop.
- Fordel over fetaosten, sett på lokk og la tomatsausen småkoke videre på svak varme til eggene har stivnet.
Legg igjen en kommentar