I fjor planta jeg en knøttliten rabarbra i min egen hage. Jeg var temmelig spent på om den skulle komme i år – den møtte både på en kald vinter og en sekk med hageavfall som ble stående rett over den i noen uker i vår. Men den klarte seg, og den ser ut til å bli hakket større i år enn i fjor! Det kommer riktignok til å ta noen år før planta blir stor nok til at den dekker hele mitt rabarbrakonsum, men nabolaget mitt byr heldigvis på meget gode muligheter for «slang».
Oppskrift på karamellsaus med rabarbra
Karamellsaus med rabarbra passer utmerket til vaniljeis, bær eller andre desserter som er milde på smak.
Ingredienser:
500 g rabarbra
0,5 dl vann
200 g sukker
1,5 dl fløte
Slik gjør du:
- Skyll rabarbraen godt og hakk den i grove biter. Ha rabarbraen og vannet i en kjele. Kok opp under lokk til rabarbraen safter seg.
- Sikt av rabarbrakjøttet og sett saften til side.
- Ha sukkeret i en kjele med med tykk bunn. Fordel sukkernivået i kjelen så jevnt som mulig slik at et parti ikke er mye høyere enn et annet. Ha noen spiseskjeer vann i kjelen, slik at det er omtrent på nivå med sukkeret.
- Mål opp fløten slik at du har den klar ved siden av koketoppen.
- Sett kjelen på ei plate som er minst like stor som kjelen. Varm opp på middels varme uten å røre om. La sukkeret koke til vannet er fordampa og sukkeret blir lysebrunt. Du har nå selv muligheten til å justere hvor mørk du liker karamellen. Veldig mørk karamell får sterk smak og en bitter tone. Jeg er ikke så glad i bittert og har den derfor heller litt lys. Pass på, for sukkeret blir veldig raskt brunere når dette først har begynt å skje.
- Hell i fløte og rabarbrasaft. Temperaturen på sukkeret er nå høy, så det blir mye damp fra fløten. Rør forsiktig om og varm opp igjen.
Legg igjen en kommentar