Eltefritt grytebrød ble et fast innslag under min første permisjon. Jeg satt brøddeigen på kvelden, stekte det på morgenen og hadde rykende ferskt og deilig brød klart til lunsj. Brøddeig ble satt omtrent annenhver dag og dermed var vårt brødbehov dekket på en enkel og grei måte.
Min samboer tok over permisjonslivet, jeg fortsatte å sette brød på kvelden og han stekte det på morgenen. Hans permisjon gikk over i korona og nedstengning og brødtradisjonen fortsatte. Korona ble etter noe tid erstattet av min andre permisjon og deretter, naturlig nok, min samboers andre permisjon. Vi er godt og vel over permisjonslivet nå, men brøddeig setter vi alltid dagen før hjemmekontor og i helgene.
Alt i alt, vi har lagd eltefritt grytebrød til hverdags (og helg, selvfølgelig) veldig, veldig mange ganger til sammen. Jeg setter deigen på slump, mens min samboer måler (veldig) nøye opp. Vi har endret en god del på oppskriften gjennom årene for å komme fram et grytebrød som er perfekt for oss. Og her er det!
Oppskrift på eltefritt grytebrød til hverdags
Eltefritt grytebrød til hverdags er nøye utprøvd her i huset. Det inneholder en god del grovt mel og frø, men ikke så mye at brødet blir kompakt og kjedelig.
Antall: 1 stort brød (i jerngryte)
Vanskelighetsgrad: Enkel
Tilberedelsestid: 5 minutter + heving + steking
Ingredienser
6 dl hvetemel
3 dl finmalt sammalt hvete
3 dl lettkokte havregryn
4 ss sesamfrø
4 ss linfrø
2 ss chiafrø
0,5 ts tørrgjær
0,5 ts salt
8 dl vann
Slik gjør du:
- Bland sammen alle de tørre ingrediensene.
- Ha i vannet litt etter litt og rør om med en slikkepott eller lignende. Deigen skal være så klissete at den ikke kan eltes, men ikke så våt at den flyter ut.
- Dekk til deigen og la den heve i 12 timer i romtemperatur. Dersom deigen settes i noe lavere temperatur kan den fint heve i et døgn.
- «Brett» deigen sammen noen ganger. Jeg pleier å gjøre dette i bakebollen med en slikkepott, men du kan også gjøre dette på et underlag med litt mel. Er deigen klissete og vanskelig å jobbe med kan det være en fordel å gni inn hendene med litt olje. La deigen heve videre mens ovnen og gryta forvarmes.
- Forvarm ovnen og en jerngryte med lokk til 250 °C (ev. 230 °C dersom ovnen din ikke har høyere temperatur), over- og undervarme.
- Skru temperaturen ned til 230 °C dersom du liker brødet godt stekt, 200 °C dersom du ikke liker mørk skorpe.
- «Hell» deigen over i gryta. Stek med lokk midt i ovnen i 30 minutter, fjern så lokket og stek brødet i nye 30 minutter. Sjekk gjerne brødet litt før det er ferdig for å sikre at det ikke svis på toppen (dette er litt avhengig av størrelse på gryte og avstand mot toppen av ovnen).
- Ta brødet ut av gryten og kjøl det ned på rist.
Psssst! På jakt etter flere oppskrifter på eltefritt grytebrød? Her finner du noen av mine favoritter
Fint eltefritt grytebrød med gresskarkjerner
Kine
Hvor stor gryte bruker du?
Mia
Den er 4,2 liter 🙂