8 dl siktet hvetemel
4 dl sammalt rug, grovmalt
3 ss olivenolje
1 ts gjær
0,5 ts salt
150 g valnøtter
6 dl vann
NB! Jerngryte brukes til steking. Ildfast form med lokk gir også nesten like bra resultat.
Grovhakk valnøttene. Bland de tørre ingrediensene sammen og rør raskt inn blandinga av vann og olje. Dekk til deigen og la den heve i 12 til 24 timer i romtemperatur. «Brett» deigen sammen noen ganger med en slikkepott. Forvarm ovnen og jerngryte med lokk til 230 °C. Tøm deigen veldig forsiktig over i gryta. Dersom bakebollen har mye større diameter enn gryta, kan man la deigen foldes forsiktig i det den sklir over i gryta. Stek med lokk i 30 minutter, fjern så lokket og stek brødet i nye 30 minutter. Ta brødet ut av gryta og kjøl det ned på rist.
Jeg har rett og slett fått dilla på grytebrød. Det fine med disse grytebrødene er at de blir gode nesten uansett – man trenger rett og slett ikke være så nøye med sammensetningen av det man putter i. Jeg er veldig glad i brød med nøtter i, og jeg prøvde meg derfor på å oversette en vanlig oppskrift på valnøttbrød til en grytebrødvariant. Brødet passer godt til det meste av pålegg, men var ekstra godt med en god ost på. Er du som meg blir valnøttbrød med blåmuggost og marmelade en slager. Jeg er kanskje noe inhabil, men jeg vil absolutt kalle det for en suksess!
Mari Magnussen
Hei 🙂
Jeg fikk lyst til å prøve meg på denne 🙂 Men lurer på om man kan bytte ut det fine hvetemelet med grovt? Og isåfall kan man erstatte alt eller kun noe?
Mia
Hei, Mari!
Du kan i utgangspunktet erstatte alt det fine melet med grovt, men det vil gi et mye mer kompakt brød. Jeg ble litt skuffa da jeg prøvde med kun grovt mel, ettersom grytebrødet ikke ble like luftig å fint som vanlig. Jeg har også lagd et brød med 7 dl fint og 5 dl grovt som ble bra, så litt kan du i alle fall bytte ut! 😀