-Gir et grytebrød
7 dl hvetemel
5 dl sammalt hvete, grovmalt
6 dl vann
2 ss olje
1/2 ts gjær
1 ts salt
NB! Jerngryte brukes til steking.
Bland de tørre ingrediensene sammen og rør raskt inn blandinga av vann og olje. Dekk til deigen og la den heve i 12 til 24 timer i romtemperatur. «Brett» deigen sammen noen ganger med en slikkepott. Forvarm ovnen og jerngryte med lokk til 250 °C, ev. 230 °C dersom dette er makstemperaturen på din ovn. Ha deigen over i gryta. Dersom bakebollen har mye større diameter enn gryta. Strø litt sammalt hvete på toppen av deigen. Reduser temperaturen til 230 °C dersom du liker brødet med mørk skorpe, 200 °C dersom du liker lysere skorpe. Stek med lokk i 30 minutter, fjern så lokket og stek brødet i nye 30 minutter. Ta brødet ut av gryta og kjøl det ned på rist.
Jeg har prøvd meg litt fram når det kommer til andelen grovt mel i grytebrødene mine. Blir det for mye grovt mel har brødene en tendens til å bli litt for kompakte for min smak. Skal jeg lage grovere brød benytter jeg gjerne mer gjær og vanlig brødform. Men halvgrovt brød syns jeg blir godt og luftig meg denne fremgangsmåten.
Dette blir min tredje oppskrift på brød, hvorav alle tre er grytebrød. Til tross for at mine oppskrifter antyder noe helt annet, lager jeg fra tid til annen brød i form også. Men eltefritt grytebrød er den store favoritten, og det er ikke utelukkende på grunn av smaken. Det høres kanskje strevsomt ut å vente på et brød i 12-24 timer, men når man faktisk innser at brødet må påbegynnes dagen i forveien, blir det hele helt uproblematisk. Og det at man slipper elting er jo selvfølgelig også en stor bonus.
Legg igjen en kommentar