-gir en stor (ca. 25 cm. i diameter), sirkulær kakeform
Smuldredeig:
250 g hvetemel
100 g smør
60 g sukker
2 ts bakepulver
1 eggeplomme
2 ss vannBringebærsaus:
400 g bringebær
3-4 ss melis
2 ts maizena
Fyll:
160 g sukker (øk noe om du liker kakene søte)
100 g smør
4 egg
1 eggehvite
2 beger cottage cheese
1 ss potetmel
1 ss sitronsaft
2 ts ekte vaniljesukker
TIPS! Foretrekker du søte kaker kan mengden sukker i fyllet med fordel økes noe!
Bland de tørre ingrediensene i smuldredeigen sammen. Del smør i biter og kna inn smør, eggeplomme og vann. Skill egg og eggeplommer for fyllet. Smelt smøret og blant potetmel, vaniljesukker og sukker med smør, eggeplommer, cottage cheese og sitronsaft. Visp eggehvitene stive og vend dem forsiktig inn med ostemassen. Legg omtrent halvparten av smuldredeigen jevnt fordelt i bunnen av ei smurt kakeform, hell ostemassen over og strø resten av smuldredeigen på toppen. Stek kaka på over- og undervarme, 200 °C, i 50-60 minutter. Følg med – for å unngå at kaka blir for godt stekt på toppen, kan det være nødvendig å dekke til med bakepapir. Imens kaka stekes varmes bringebær i en kjele. Mos bærene til en flytende masse og sil ut steinene. Rør ut 2 ts maizena i litt kaldt vann og ha det i bringebærsafta. Kok opp, trekk det av plata og rør inn melis. Kjøl ned både kaka og bringebærsausen før servering.
Cottage cheese-kake smakte jeg for første gang hos mormor og morfar. Mormor har veldig mange gode kaker på lager, og cottage cheese-kaka skuffa ikke den heller. Denne nye herligheten var mektig og søt. Jeg syns egentlig denslags kaker er veldig gode, men jeg orker irriterende lite før kvalmen tar overhånd. Det som senere slo meg med denne kaka, var at den antagelig ville smakt godt selv om den ikke var fullt så søt også.
Jeg har prøvd meg på noen «sunnere varianter» av godsaker oppigjennom, og jeg må medgi at ikke alle kan beskrives som særlig vellykkede. Men denne cottage cheese-kaka syns jeg ble veldig bra. For all del, jeg har fremdeles sukker og smør i den, men sammenligna med en skikkelig søt sjokoladekake blir mengden heller liten. Og det beste av alt er at jeg orker et stort og godt stykke uten å blir kvalm! Men foretrekker du veldig søte kaker, kan det være et lurt trekk å øke mengden sukker i fyllet litt.
Legg igjen en kommentar