
Fint eltefritt grytebrød med gresskarkjerner
Jeg har mang en gang irritert meg over vektmålene som gis i oppskrifter når jeg skal bake. Enten jeg står på et litt sparsomt møblert hyttekjøkken eller om kjøkkenvekta mi er tom for strøm – desilitermålet jeg har for hånden sier fin lite om hvor mye 500 g hvetemel eller 100 g gresskarkjerner er. Så hvorfor legger jeg da fra tid til annen ut oppskrifter med disse vektmålene? Jo, det har seg nemlig slik at to typer hvetemel kan være ulikt malt. Dette gjør at forholdet mellom volum og vekt ikke nødvendigvis er likt for to forskjellige typer hvetemel. Og dermed er vekt gjerne et sikrere mål på hvor mye hvetemel du faktisk skal ha i deigen din.
Dersom du nå står på hyttekjøkkenet med desilitermålet klart, så kan jeg hjelpe deg litt på vei. 1 dl hvetemel pleier å veie omtrent 60 g. Og med mindre du tar helt av, så påvirker ikke mengden gresskar kjemien i brødet ditt noe særlig. Dermed går det helt fint å ta mengden «på slump».
Oppskrift på fint eltefritt grytebrød med gresskarkjerner
Eltefrie grytebrød er veldig enkle å lage. De hever natten over, så man må forberede seg litt, men ellers er det ikke store innsatsen som trengs for å lage denne typen brød.
Antall porsjoner: 1 brød
Tilberedelsestid: 15 minutter + 12 timer (heving og varming av ovn)
Ingredienser:
500 g siktet hvetemel
100 g gresskarkjerner
4 dl vann
0,5 ts tørrgjær
1 ts salt
Fremgangsmåte:
- Bland mel, gresskarkjerner salt og gjær sammen og rør vann gradvis inn. Hold gjerne av noen gresskarkjerner til toppen av brødet. Deigen skal ikke eltes og kan derfor inneholde en del mer vann enn vanlig.
- Dekk til deigen og la den heve i 12 timer i romtemperatur. Dersom deigen settes i noe lavere temperatur kan den fint stå og heve i et døgn.
- Brett deigen sammen noen ganger. Jeg pleier å gjøre dette i bakebollen med en slikkepott, men du kan også gjøre dette på et underlag med litt mel. Er deigen klissete og vanskelig å jobbe med kan det være en fordel å gni inn hendene med litt olje. La deigen heve videre mens ovnen og gryta forvarmes.
- Forvarm ovnen og jerngryte med lokk til 250 °C (ev. 230 °C dersom ovnen din ikke har høyere temperatur), over- og undervarme.
- Skru temperaturen ned til 230 °C dersom du liker brødet godt stekt, 200 °C dersom du ikke liker mørk skorpe.
- Flytt deigen over i gryta. Strø til slutt gresskarkjerner over. Stek med lokk midt i ovnen i 30 minutter, fjern så lokket og stek brødet i nye 30 minutter. Sjekk gjerne brødet litt før det er ferdig for å sikre at det ikke svis på toppen (dette er litt avhengig av størrelse på gryte og avstand mot toppen av ovnen).
- Ta brødet ut av gryten og kjøl det ned på rist.
Legg igjen en kommentar