-gir 5 dl juice
1 kg appelsiner (tilsvarer omtrent 3 store appelsiner)
15 g ingefærrot
1 håndfull isbiter
NB! For å få juice av ingefær må du ha juicemaskin med kniv. Man kan også jukse ved å røre ut ingefærpulver/ingefærte i litt vann og tilsette appelsinjuicen.
- Skrell appelsiner og ingefær og ha det hele i en juicemaskin.
- Server juicen med en håndfull isbiter.
Appelsin betyr egentlig «kinesisk eple», og appelsintreet stammer fra Asia, men dyrkes nå i mange varme strøk. Appelsin er rik på C-vitamin og kan brukes i alt fra marmelade til supper.
Jeg å undersøke litt rundt bakgrunnen til de ingrediensene jeg bruker. Og en ting som stadig overrasker meg er hvor mye den botaniske definisjonen av frukt, bær og grønnsaker faktisk skiller seg fra det vi bruker i vår dagligtale. For meg henger frukt på trær, bær på busk og grønnsaker er «resten». Men denne artikkelen hos Opplysningskontoret for frukt og grønt (www.frukt.no) viser at sannheten er ganske mye mer kompleks enn vår daglige definisjon. Botanisk sett er frukt rett og slett noe alle planter har, og frukt kan igjen inndeles etter utseende i bær, steinfrukt, nøtter, og innkapslede frukter. Både bær og steinfrukt beskrives som kjøttfulle, men forskjellen er at steinfrukt har en steinhard kjerne og som regel bare ett frø. Bær derimot kan ha mange harde frø. Og dermed blir appelsin og eple et bær, og kirsebær ender opp som en steinfrukt. Artig lesning, men jeg tror jeg skal holde meg til dagligtalen når jeg handler i butikken!
Legg igjen en kommentar