-gir omtrent 2 dl sirup
10 grønne kardemommekapsler
12 pepperkorn
3 kanelstenger
10 nellikspiker
2 stjerneanis
3 skiver ingefær
10 dl vann
1 dl sukker
1 dl brun farin
Del kardemommekapslene i to med en kniv og ha alle ingrediensene i ei gryte. Kok opp og la det hele reduseres til omtrent en femdel av utgangspunktet. Rør om i ny og ne og pass godt på når massen begynner å tykne for å unngå at det hele svir seg. Oppbevar chai-sirupen på lufttett flaske.
TIPS! For chai latte – kok opp melk (eventuelt 50% vann og 50% melk) og ha i ønsket mengde sort te og chai-sirup.
Chai betyr te på en rekke språk, men brukes gjerne om en krydret te med indisk preg. Jeg har fått chai servert hos en indisk kollega av meg. Da var flere typer krydder malt og blandet ut i melk med sukker og svart te. Jeg er i utgangspunktet ikke den som tilsetter melk og sukker i teen min, men denne søte teen passer utmerket som litt helgekos! Å knuse eller male krydderet i chai til pulver krev en del innsats. Jeg har derfor latt meg inspirere av bildene jeg har funnet av chai-sirup på nettet. Det hele må riktignok koke en god stund for at sirupen skal få nok smak, men man trenger ikke bidra så mye før sirupen begynner å bli tyktflytende.
Shanna
Jeg er egentlig ikke så glad i Chai, men denne sirupen vil jeg prøve 🙂 Drikker flere kopper te hver dag, og da tenker jeg det skal bli godt med noe nytt 😀
Mia
Jeg er skikkelig chai-fan, Shanna. Men så er jeg veldig glad i godt krydret te også, så det har vel en sammenheng. Det fine med sirupen er at det er lett å smake til etter eget ønske! 😀
Shanna
Jeg skal lage denne i løpet av uken og så kan jeg gi tilbakemelding 😀 Har faktisk aldri tenkt på å lage noe slikt helt selv, så det er kanskje grunnen til at jeg ikke har vært så glad i chai i utgangspunktet? For oppskriften din ser kjempegod ut 🙂
Linda
Hvordan er holdbarheten?
Mia
Holdbarheten er veldig avhengig av oppbevaring. Dersom du koker en flaske, fyller helt opp med varm chai-sirup og skrur på et tett lokk med én gang vil den holde veldig lenge. Med i det du først har åpnet beholderen vil du få en dårligere holdbarhet. Jeg pleier derfor å fylle på flere små, så jeg noen som blir stående uåpna. Dermed bruker jeg opp en åpna beholder iløpet av noken uker.
Ellinor Dahlberg
Chaien står å putrer nå deilig smak perfekte julegaver
Mia
Så bra! Det er alltid kos med hjemmelagde julegaver 🙂
Elisabeth Hjelmervik Lofthus
Hei!
Hvilken svart te anbefaler du sammen med denne chai sirupen?
Er det for tidlig å lage sirupen nå dersom en skal gi den i julegave?
Mia
Hei! Jeg har stort sett brukt en svart te som heter assam, men jeg synes det meste av svart te uten for mye smakstilsetning funker bra. Det er ikke for tidlig å lage den nå. Dersom du koker beholderen du skal ha det på, heller over væsken før den er kjølt ned og lukker beholderen (må være lufttett) før væsken er nedkjølt vil den holde seg lenge. Det er også lurt å finne beholdere som har akkurat ønsket størrelse for å unngå mye luft i beholderen.