Jeg har en (mental) liste over ting jeg har lyst til å fikse i hagen. Å plante en ripsbusk står ganske høyt på den lista. Men enn så lenge holder jeg meg til ripsslang hos venner og kjente. Det er ganske koselig det òg!
Oppskrift på hjemmelaget ripsgelé
Ripsgelé er overraskende raskt og enkelt å lage. Er du nøye med oppbevaringen kan geleen også oppbevares lenge. Ripsgelé passer til vilt, kantarellsuppe eller som tilbehør til ost og kjeks.
Tid: 40–50 minutter
Antall: ca. 6 dl gelé
Vanskelighetsgrad: Lett
Ingredienser:
1 kg rips
1,5 dl vann
500 g (ca. 5,5 dl) sukker
TIPS: Les mer om rengjøring og sterilisering av glass og beholdere her.
Slik gjør du:
- Skyll ripsen godt. Det er ikke nødvendig å fjerne stilker, men eventuelle dårlige bær og blader bør fjernes.
- Ha ripsen og vannet i ei gryte og kok opp. La det hele småkoke under lokk til ripsen faller sammen. Dette tar rundt 30 minutter.
- Sil ripssaften gjennom et rent klede eller filter.
- Oppskriften er basert på at du nå skal ha omtrent 5 dl ripssaft. Om mengden avviker mye bør du justere sukkermengden slik at du tilsetter omtrent 100 g per dl saft.
- Kok opp og rør om til sukkeret er oppløst.
- Test om geleen stivner ved å tømme 1 ts saft over på et kaldt fat. Dersom saften ikke stivner når den er nedkjølt må du tilsette ekstra sukker. Smak gjerne på den stivnede geleen for å kontrollere at du synes den er søt nok.
Legg igjen en kommentar