Asparges, ja! Det som er så godt på smak. Men har du noen sinne reagert på den noe spesielle lukta som kommer når du tisser etter å ha spist asparges? Vel, det har i alle fall jeg. Og grunnen til denne spesielle lukta er at asparges inneholder aspargessyre. Når aspargessyra brytes ned dannes det svovelforbindelser. Og svovelforbindelser topper på ingen måte vår neses liste over godlukter. Lukten av råtne egg for eksempel, det kommer av en svovelforbindelse kalt hydrogensulfid.
Jeg har forsøkt å høre med folk rundt meg om denne lukten. Noen er fullstendig enige i at dette er den største ulempen med å spise asparges (heldigvis kan man jo si, for det er jo i bunn og grunn den verste ulempen jeg kan tenke meg). Andre igjen ser rett og slett litt rart på meg, og hadde man kunnet lese tanker tror jeg noe à la følgende hadde vært resultatet: «Lukt på do etter man har spist asparges? Nå har det rabla for dama». Atter andre blir noe flakkende i blikket og finner temaet heller upassende tema rundt middagsbordet. Og det kan jeg jo i og for seg forstå. Men når jeg ivrig bedriver min «semi-forskning» legges fintfølelsen til side, og neste middagsgjest får samme behandling.
Heldigvis er det noen som bedriver litt skikkelig forskning også, og det viser seg at ikke alle er genetisk disponert for å kunne kjenne denne lukten av svovelforbindelser som dannes når vi spiser asparges. Ingen direkte ulempe akkurat når det kommer til aspargesspising vil nå jeg påstå!
Ønsker du å lese mer om aspargessyre kan du ta deg turen innom Universitetet i Oslo sine nettsider.
Oppskrift på hvitløksbakte asparges med parmesan
Hvitløksbakte asparges med parmesan passer utmerket både som tilbehør og som rett på tapasbordet. Det er lett å lage og deilig på smak.
Antall: gir tilbehør til 4
Tilberedelsestid: 5-10 minutter
Steketid: 15 minutter
Ingredienser
500 g grønne asparges
20 g parmesan
0,5 ss sitronsaft
2 fedd hvitløk
0,5 ts maldonsalt
0,25 ts pepper
2 ss olje
Fremgangsmåte
- Skyll asparges godt og knekk av den nederste delen på aspargesene. Legg dem utover på et bakepapirkledd stekebrett.
- Riv parmesan og finhakk hvitløk.
- Bland sammen olje, hvitløk, sitronsaft, salt og pepper og fordel det hele over aspargesene.
- Dryss over parmesan.
- Stek asparges midt i forvarmet ovn, over-og undervarme, på 220 °C til osten er smeltet og aspargesene er møre, i ca. 15 minutter.
Legg igjen en kommentar