Jeg har lenge hatt lyst til å lage eplesmør, men jeg har rett og slett ikke fått rota meg til å gjøre det. Da jeg i høst fikk en hel pose med epler av tanta mi, måtte jeg benytte anledningen. Og eplesmøret ble altså SÅ deilig. Det er definitivt ikke siste gangen jeg lager eplesmør.
Oppskrift på krydret eplesmør
Dette eplesmøret er søtt, syrlig og rett og slett helt herlig på smak. Det passer til det meste du ellers ville brukt syltetøy til, for eksempel på toppen av frokostblandinga, på skiva, til oster osv. Det tar riktignok litt lang tid å lage eplesmør, men krever ikke den helt store innsatsen fra din side.
Vanskelighetsgrad: lett
Porsjoner: ca 5 dl
Tid: 1,5-2 timer
Ingredienser:
I kg epler
1 dl eplecidereddik (erstatt halvparten med vann dersom du ikke ønsker et syrlig eplesmør)
2 dl lønnesirup
1 stjerneanis
1 kanelstang
TIPS 1: Du kan lese mer om sterilisering av glass og oppbevaring her.
TIPS 2: Du kan lage eplesmøret uten krydder eller med annet krydder du tror kan passe.
Slik gjør du:
- Skrell eplene og fjern kjernehusene. Vær nøye med å fjerne alle harde deler, de merkes nemlig veldig godt i eplesmør.
- Hakk eplene i grove biter og ha alle ingrediensene i en kjele. Kok med lokk til eplebitene har blitt møre, cirka 30 minutter.
- Fjern kanelstanga og stjerneanisen, miks det hele sammen med en stavmikser og la eplesmøret småkoke vider på lav varme. Damp må få slippe ut, men boblene begynner å sprute når eplesmøret begynner å bli tyktflytende. Jeg pleier derfor å sette på et lokk, men la det være en glippe som dampen kan komme ut av. Kok til eplesmøret tykner og karamelliseres, i 1 til 2 timer. Rør om med jevne mellomrom for å unngå at eplesmøret svir seg.
- Ha eplesmøret over på steriliserte glass mens eplesmøret fremdeles er varmt. Fyll helt opp og skru på lokk.
- Oppbevar uåpnede glass mørkt og kjølig. I så fall holder de seg opp mot et år.
Legg igjen en kommentar