Rettene jeg lager hjemme er, takket være denne matbloggen, relativt varierte, men det er enkelte matvarer jeg sjelden benytter. Og tradisjonelle, norske matvarer er nok noe av det jeg er dårligst på. Kål er blant matvarene jeg for mange år siden har overbevist meg selv om at jeg ikke synes noe særlig om. Og da er det ekstra artig å bli invitert bort på middag og få en rett som denne. Mitt forhold til kål tok en helomvending, og når jeg tenker tilbake på det hele er det nok ikke kålen i seg selv som har vært problemet – det er rettene den har blitt servert med.
Oppskrift på pannestekt laks med smørdampet nykål og hvitvinssaus
Pannestekt laks med smørdampet nykål og hvitvinssaus er herlig på smak. Det er riktignok flere gryter som skal passes på en gang, men retten er lagd på under 30 minutter.
Ingredienser:
-gir 2 porsjoner
Laks:
250 g laks av god kvalitet
0,25 ts pepper
0,25 ts salt
15 g smør
Kål og båndspaghetti:
400 g kål
150 g båndspaghetti
20 g smør
1 ts salt
Hvitvinssaus:
2 sjalottløk
15 g smør
1 ss mel
2 dl hvitvin
1 dl fiskekraft
0,5 dl crème fraîche
1,5 ss hakket fersk gressløk
1,5 ss hakket fersk persille
0,25 ts salt
TIPS! Laksen kan også tilberedes på grillen. Pynt gjerne retten med litt gressløk.
Fremgangsmåte:
- Skjær laksen i porsjonsstykker og krydre den med salt og pepper på begge sider.
- Kutt den harde kjernen av bunnen på kålen og kutt kålen i strimler.
- Finhakk gressløk og persille til sausen og legg det til side.
- Finhakk sjalottløk til sausen og stek den blank i litt smør. Rør inn mel og tilsett hvitvin. Kok opp og la det hele reduseres til væskemengden er omtrent halvert.
- Tilsett fiskekraft i sausen og la den småkoke.
- Gjør klar to gryter, én til spaghetti og én stor til kål.
- Dekk bunnen av gryta til kålen med vann og ha i halvparten av smøret og saltet. Hell vann i gryta til spaghetti og ha i resten av smøret og saltet. Kok opp gryta til spaghetti og kok spaghetti som anvist på pakka.
- Stek laks i litt smør på middels til sterk varme. Ønsker du at laksen skal være en liten smule rå i midten er det viktig at du bruker fersk laks av god kvalitet. Stek den da i omtrent 3 minutter på den ene siden, snu og stek i omlag ett minutt på den andre siden. Ønsker du ikke at laksen skal være rå i midten kan du øke steketiden litt. Husk at steketiden også vil variere noe med størrelsen på laksen.
- Damp kålen på sterk varme til den har mørnet, men fremdeles er noe crispy, i omtrent 3 minutter. Husk at om du har mye kål i gryta kan det ta noe tid før det hele varmes opp og vannet begynner å avdampe etter at du har kålen i gryta.
- Vend inn gressløk, persille og crème fraîche i sausen og smak til med salt.
- Server pasta med smørdampet kål, hvitvinssaus og laks. Topp med litt maldonsalt.
Legg igjen en kommentar