Jeg er veldig glad i både å få og å motta spiselige julegaver. Og sjokoladekonfekt er et fast innslag under juletreet fra meg. Jeg har fått meg noen faste favorittfyll som går igjen hver gang jeg lager konfekt, men som regel tester jeg ut noen nye smaker i tillegg. I år var sitron- og ingefærganache én av de nye smakene med suksess!
Vanskelighetsgrad: vanskelig
Porsjoner: ca 50 konfektbiter
Tid: 4 timer minutter
Oppskrift på sjokoladekonfekt med sitron- og ingefærganache
Sjokoladekonfekt med sitron- og ingefærganache smaker en herlig blanding av søtt, syrlig og krydra. Til denne oppskriften trenger du en konfektform.
Ingredienser:
600 g mørk sjokolade
90 g fløte
300 g hvit sjokolade
1 sitron
1,5 ts ingefærpulver
Tips! Ønsker du å lage konfekt på den «skikkelige måten» (komplisert, ja, men også utrolig bra resultat når du får taket på det), vil jeg anbefale deg å lese igjennom min lille konfektskole før du begynner. Videre beskrives en forenkla framgangsmåte.
Slik gjør du:
- Skyll sitronen godt og skjær av zesten (den ytterste gule delen av skallet). Pass på at du unngår den hvite delen, for dette er smaker bittert.
- Finhakk zesten, skjær av en båt som tilsvarer en kvart sitron og legg zesten og sitronbåten til side.
- Del opp sjokoladen dersom den er en plate.
- Ha fløten i en kjele og la fløten koke opp. Trekk kjelen av varmen.
- Rør inn sjokolade i den varme fløten og tilsett deretter krydderet, sitronsaften og sitronzesten.
- Det er lettest å fordele fyllet i sjokoladeskall fra en sprøytepose, så ha fyllet over i en slik en dersom du har.
- Smelt den mørke sjokoladen i mikrobølgeovnen eller i vannbad. Ønsker du å temperere sjokoladen kan du lese fremgangsmåten her.
- Finn et rent underlag som tåler sjokoladesøl; en egnet kjøkkenbent, bakematte, voksduk eller lignende.
- Fyll hullene i forma helt med sjokolade, snu den på hodet og tøm ut mesteparten av sjokoladen, slik at du kun har igjen skall av sjokolade. Skrap sammen sjokoladen og ha den i en bolle – den kan nemlig smeltes igjen og benyttes på ny (må ev. også tempereres på ny). Sett forma kaldt til sjokoladen stivner.
- Fyll sjokoladeskallene nesten fulle med fyllet, men la det være igjen et lite tomrom til sjokoladebunn.
- Smelt sjokoladen på ny og fyll hullene med sjokolade. Skrap av overskuddssjokoladen med en sparkel eller rett stekespade.
- La forma stå kaldt til sjokoladen har stivna.
- Luftette konfektbiter kan oppbevares i et par måneder før de blir dårlige.
Oddny Skomsøy
Hei! Hvilket merke er den konfektformen du bruker her?
Konfektbitene dine ser endel større ut enn de som jeg lager…?