Mitt mål er egentlig at restermaten ikke skal føles som restemat i det hele tatt, men som et helt nytt og deilig måltid. Det er veldig mange gode oppskrifter der ute som kan brukes, så jeg syntes det var litt for trist å kun tipse om mine egne. Derfor har jeg også en rekke linker til andres oppskrifter her. Legg gjerne igjen en kommentar dersom du har tips til noe som mangler i lista mi.
Restemat: Kokte poteter
Først ute i min kommende samling av rester er noe nordmenn produserer mye av, nemlig kokte poteter. Jeg vil forresten også tipse om at nummer 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 12 og 14 er/kan lett lages veganske.
- Skjær poteten i skiver og ha den på brødskiva med smør/majones og salt og pepper. Jeg har snakka med mange som fast spiser restepoteter som pålegg. Godt, enkelt og minimalt med innsats.
- Potetmos – i denne oppskrifta finner du en deilig og enkel potetmos. Skrell restepotetene og bruk dem direkte i potetmosen.
- Ønsker du avveksling fra den vanlige potetmosen, kan jeg absolutt anbefale rotmos. Jeg lager ofte rotmos selv, men innså i forbindelse med dette innlegget at jeg aldri har publisert oppskrifta (det skal jeg rette på!). Jeg fant imidlertid en oppskrift på nettstedet Apéritif som minner mye om rotmosen jeg pleier å lage
- Enten du har rester av store eller små poteter, kan denne oppskrifta på heldigge poteter med hvitløk og parmesan brukes. Små poteter brukes som de er, mindre poteter deles i grove biter. Dette er rett og slett én av mine potetfavoritter!
- Patatas bravas, dere. Tenk at kokte restepoteter faktisk kan bli hovedingrediensen i en deilig tapasrett. Oppskrifta sier riktignok ovnsbakte potetbåter. Og er du veldig glad i stekeflate på potetbåtene, kan du faktisk skjære kokte poteter i skiver og grille dem raskt i ovnen. Om du ikke synes det er så nøye kan du bruke potetbåtene direkte. Oppskrift på patatas bravas finner du her.
- Min beste potetsalat er av det enkle slaget. Jeg har lagd den i mange år, og den blir en suksess hver eneste gang. Den passer ekstra godt til grillmat, men kan egentlig brukes som tilbehør til det aller meste. Oppkrifta finner du her.
- Kremet potetsalat passer til det meste! Jeg lar Matprat bidra med en utgave jeg vet er god. Oppskrifta finner du her.
- Grønn potetsalat med asparges passer godt til så mangt. Jeg pleier i hovedsak å lage den til fisk, men vegetar og kjøtt er intet hinder! Oppskrifta finner du her.
- Kremede poteter med bacon og aromasopp er nesten en fullgod rett i seg selv. Kokte småpoteter kan brukes direkte, mens større poteter bør deles i grove biter. Oppskrift finner du her.
- Jeg pleier å bruke kokte poteter i fiskegrateng. Den blir saftig godt og mettende. Oppskrift på fiskegratengen min finner du her.
- Det meste av grønnsaksrester passer utmerket i omelett, også poteter. MatPrat bidrar her med med en deilig bondeomelett.
- Røstipoteter kan lages på kokte poteter, og passer som tilbehør til så mangt. Frukt bidrar med en enkel og deilig oppskrift.
- Mye forskjellig rester av grønnsaker passer i pytt i panne. Her er en oppskrift på pytt i panne med speilegg fra MatPrat.
- Potetlomper er deilig og ikke så altfor vanskelig å lage. Her er enn oppskrift fra Matprat.
- Det er kanskje litt tidkrevende å lage potetlefser, men til gjengjeld blir det skikkelig godt. Denne oppskrifta kommer fra opplysningskontoret for brød og korn.
- Potetkaker er deilig i et pitabrød, som en burger eller med salat og dipp. Her er en oppskrift fra Mat på bordet.
- Potetlapper passer perfekt som niste, og så mangt av pålegg passer på toppen. Her er en oppskrift på potetlapper fra Frukt.no.
- Mye forskjellig rester av grønnsaker passer i pai, også kokte poteter. Her er en oppskrift fra Bama.
- Gnocchi består hovedsaklig av kokt potet, og kan serveres til det meste du pleier å serverer pasta. Oppskrift fra Matprat.
- Jeg var tregt ute med å teste potet- og purreløksuppe ettersom jeg syntes det hørtes litt kjedelig ut. Så feil kan man ta! Meny stiller her med en deilig oppskrift.
- Tater tots er en form for potetkuler lagd av most potet. Jeg husker potetkuler av moste poteter som del av «kosemiddag» fra barndommen av. Det beste av alt er at man kan lage dem selv av potetrester. Oppskrift på tater tots fra Coop.
G
Norges national rett komla ,