Fiskegrateng er en smakfull og god måte å bli kvitt restene etter gårsdagens torskemiddag.
Ingredienser:
-til 4 personer
Ca. 400 g torsk (rester av kokt torsk kan også benyttes)
2 kokte poteter
2 dl makaroni
Ca. 80 g kremost, gjerne med hvitløk
1 dl strøkavring eller griljermel
Ostesaus:
4 dl lettmelk
1 løk
2 dl ost
3 egg
3 ss smør
2 ss sennep
1 fedd hvitløk
1/2 ts malt muskatt
Salt og pepper
2 store gulrøtter
Sitronsaft
NB! Her kan du gjerne bruke rester etter torskemiddagen. Har du mye kokte poteter, kan makaroni byttes ut med ekstra potet.
Fremgangsmåte:
- Kok opp lettsaltet vann, trekk gryta av varmen og la fisken trekke til den er kokt. Har du rester av kokt eller stekt fisk kan du bruke disse direkte.
- Kok poteter og makaroni. Pass på at de ikke overkokes – heller en smule for lite kokt enn for mye.
- Finhakk løk og hvitløk og stek det blankt i smøret i ei gryte. Tilsett melk, sennep og kydder og rør godt om. Rør inn ett pisket egg av gangen og tilsett deretter osten. Smak til med salt og pepper.
- Rens fisk og poteter, del de begge i mindre biter og legg det i ei ildfast form.
- Bland ostesaus og makaroni og hell det hele over fisk og potet. Legg klatter med kremost over. Dryss over støkavring/griljermel. Stekes i forvarmet stekeovnen, 200 °C, i omtrent 30 minutter.
- Server fiskegrateng med revet gulrot med noen dråper sitron.
For å være helt ærlig syns jeg restene etter kokt torsk og kokte poteter blir temmelig kjedelige. Ikke det at det egentlig smaker særlig dårlig, men minnet om hvor godt dette kan være i nykokt tilstand overskygger totalt smaken av restemiddagen. Etter min mening er fiskegrateng en meget god løsning på dette problemet. Man trenger ikke veldig mye rester for å mette noen munner, og retten er rask og enkel å lage når man har ferdigkokt torsk og potet. Retten blir absolutt så god at jeg vil anbefale å lage den til tross for at man ikke har rester, men dette tar selvfølgelig noe mer tid. Og ikke minst – det blir ganske stor smaksforskjell fra om man bruker den billigste frossentorsken til at man bruker fersk torsk. Dette avhenger av smak og behag, selvfølgelig. Men er du ingen stor fiskeelsker vil jeg absolutt anbefale å prøve fersk fisk. Håper det smaker!
Tina
Steketid hadde vært kjekt 😉
Mia
Hei!
Der var det en liten glipp, ja. Takk for at du sier ifra. Oppskrifta er nå oppdatert!
Mia 🙂
Gunnar Tveiten
Med 30 minutter i ovenen på 200C blir gratengen gjennomkokt uansett, det går dermed helt greit å lage denne gratengen uten å koke torsken separat først. (men har du kokt fisk kan du selvsagt godt bruke den)
Mia
Ja, det har du helt rett i. Det skal jeg teste ut neste gang jeg lager denne retten!