Oppskrift på hjemmelaget tacokrydder
Dette hjemmelagde tacokrydderet er i utgangspunktet ganske sterkt, men det fine med å lage krydderet selv er at man fritt kan justere styrken etter smak og behag. Og oppbevares tacokrydderet tørt, holder det lenge. Dermed kan man lage opp en god del for senere bruk.
Ingredienser
1 del spisskummen
2 del paprikapulver
1/2 del salt
1/2 del hvitløkspulver
1/2 del tørka koriander
1/2 del chilipulver
1 del cayennepepper
1/2 del tørka oregano
TIPS! Lag gjerne opp en god del tacokrydder. Oppbevares det bare oppbevares tørt, holder det lenge!
- Bland alle ingrediensene godt sammen. Ønsker du en litt mildere variant av dette tacokrydderet, vil jeg anbefale å redusere mengden chilipulver og cayennepepper noe.
- Smak til rettene du lager med dette krydderet – man trenger kanskje ikke like mye som butikkjøpt tacokrydder.
Jeg må medgi at min mentale alder har overgått den fysiske en god stund (min fysiske alder har vel også økt noe, til tross for at jeg ikke helt skjønner hvor den tida har blitt av). Jeg liker håndarbeid og matlaging og skremmes raskt ut av klesbutikker på grunn av høyt støynivå. Men nå i det siste har jeg tillagt enda en «hobby» i denne rekka. Jeg har begynt å høre på P2 mens jeg jobber. De har utrolig mange spennende programmer om fysikk, helse og historie. Her forleden hørte jeg på et program om saltinnholdet i mat og hvordan dette påvirker kroppen vår.
Salt er riktignok livsviktig for kroppen vår, men det er heller ikke bra å få i seg for mye. Og i dagens samfunn er det lett å få i seg for mye. Så vidt jeg forstod var det spesielt viktig at barn ikke får i seg for mye salt. Sammenligna med en vilkårlig pakke tacokrydder som fåes kjøpt i butikken, inneholder dette tacokrydderet omlag halvparten av saltmengden. Bruker man i tillegg litt mindre krydder enn man gjør av «bortelagd» tacokrydder, da ligger man etterhvert ganske bra an! Men husk at mengden chili og cayennepepper kanskje må reduseres noe om dette krydderet skal falle i smak hos barn og unge.
Eirik
Hei, bare en kommentar til informasjonen om salt.
Det finnes ingen vitenskaplige holdepunkter for å hevde at salt er skadelig for en frisk person. Det finnes ingen som helst vitenskaplige holdepunkter for maks anbefalt mengde salt om dagen. Det ser faktisk ut til at det kan være skadelig å spise for lite salt, og selv om reduksjon av salt inntaket fører til lavere blodtrykk, så ser det ikke ut til å redusere risko for hjerteattakk eller død.
Mia
Hei, hei!
For all del, salt har mange viktige funksjoner i kroppen vår (ref. https://sml.snl.no/natrium). Det denne professoren jeg hørte intervju av på P2 beskrev var helseeffekter ved for høyt inntak av salt. Og det finnes selvfølgelig grader av «for høyt inntak» også.
Her har du en artikkel fra helsedirektoratet. Her er det beskrevet og referert til vitenskapelige studier om påvirkning av salt. Dette er mer eller mindre det samme som ble beskrevet i P2.
https://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer/Sider/default.aspx
WHO-rapporten denne rapporten refererer til kan også være verdt å ta en titt på.
Dette er ikke mitt fagfelt, så jeg ønsker ikke å skape noe hysteri rundt dette, og det er fullt mulig at en frisk person med et gjennomsnittelig saltinntak ikke har store sannsynligheter for å få noen skader. Her er det snakk om en økning av en liten sannsynlighet. Jeg holder meg i alle fall godt over minimumsnivået av saltinntak som disse to rapportene anbefaler.
Mia 🙂
Elisabeth
Hei, jeg lager eget tacokrydder og bruker ikke salt i det hele tatt – det smaker allikevel veldig godt.
Mia
Så bra å høre, Elisabeth. Jeg er nok av den typen som synes det er godt med en moderat mengde salt i, men det fine med å lage det hele selv er jo at man kan justere mengden etter smak og behag! 🙂