• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til primært sidefelt
  • Hopp til bunntekst
Mias Mat
  • Inspirasjon
  • Om meg
  • Kontakt
  • Bokhylla
  • Navigation Menu: Social Icons

    • 
    • 
    • 

Tid for å så grønnsaker

25. mars 2020 By Mia Skriv en kommentar

Så grønnsaker

Tiden for å begynne å så grønnsaker kommer alltid litt overraskende på meg. Jeg har lett for å tenke at planting hører våren til, men enkelte planter må faktisk planlegges på senvinteren. De fleste grønnsakene vi planter i hagen hører ikke hjemme i norsk klima og det er derfor nødvendig å så frøene innendørs, også kalt forkultivering, for å gi plantene en god start. De fleste plantene skal forkultiveres i mars og april, men enkelte kan startes i februar og andre så sent som i mai. Andre igjen kan sås direkte.

Så langt har mine enkleste suksesser vært grønnkål, tomater, gulrøtter, salat og urter. Ønsker du en enkel start ville jeg prøvd meg på én eller flere av disse!

Nødvendig utstyr

Nødvendig utstyr avhenger av hva og hvor mye du skal så. I utgangspunktet kan du klare deg med noen potter, såjord og frø. Skal du plante mye vil jeg anbefale å kjøpe inn såbrett, merkelapper og et minidrivhus. Starter du i god tid kan du ta vare på bunnen på melkekartonger og benytte disse som såbrett. Minidrivhuset kan da lages av litt plastfolie på toppen.

Så grønnsaker

Forkultivering

Eksakt fremgangsmåte for forkultivering er avhengig av hvilke frø du sår. Pakkene med frø inneholder gjerne informasjon om hvordan du bør behandle føene, men en ganske generell fremgangsmåte er som følger:

  1. Fyll såbrett, krukke eller melkekartong med såjord og vann jorden slik at den blir fuktig.
  2. Les på pakken med frø hvor dypt du skal legge frøet og om det skal dekkes med jord.
  3. Dekk til med med minidrivhus eller plastfolie og skjær små hull i den. Du kan erstatte dette med å være ivrig med å gi jorda en dusj med spruteflaske så jorda ikke tørker ut.
  4. Sett de kommende plantene lyst og lunt.
  5. Fjern eventuell plast når det begynner å spire.
  6. Husk å vanne. Plantene skal ikke bade, men jorda bør heller ikke tørke ut.
  7. Husk å lese på frøpakkene om noen av plantene har spesielle preferanser.

Vi snakkes senere når det begynner å bli på tide å plante om våre nye venner!

Så grønnsaker

Filed Under: Annet

Forrige post: « Grove middagsvafler med ost og grønnsaker
Neste post: Så karse i eggeskall »

Reader Interactions

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hoved sidebar

Mias mat

Velkommen til min matblogg! Jeg heter Mia og jeg er glad i å lage mat og å ta bilder. Så her finner du min kombinasjon av nettopp det. Maten som presenteres her er den vi spiser til hverdags og til fest her hjemme!

Bestill boka mi her:



Personvern

Les mer om personvern på nettside og app her.

Få Mias Mat for Android og iOS:

  • 
  • 

Kategorier

Følg meg gjerne:

  • 
  • 
  • 
  • 
  • 

Søk på denne siden

Stikkord

Asiatisk Barnevennlig Boller Brød Fisk Fra hagen Fra skogen Godis Grill Grytebrød Gryter Hyttemat Is Jul Kake Kjøtt Konfekt kosemat Mat og kjemi Pizza Påske Rask middag Restemat Salat Smoothie Smått og tilbehør Sunnere godsaker Suppe surdeig Taco Tapas vegansk Vegetar

Dessert

Smuldrepai med rabarbra
Rabarbrakaramell
Cookies i vaffeljernet

Vis flere innlegg

Bakst

Eltefritt grytebrød til hverdags
Verdens beste eplekake

Vis flere innlegg

Middag

Enkel ramen med marinerte egg
Alt-i-ett vegetarisk meksikansk gryte
Asiatisk ribbe med steam buns og syltede grønnsaker

Vis flere innlegg

Smått og tilbehør

Bruschetta med tomat og basilikum
Hjemmelagde krutonger
Salsa av grønne tomater

Vis flere innlegg

Drikke

Blåbærmojito
Alkoholfri moscow mule
Alkoholfri fjellbekk

Vis flere innlegg

Footer

Hei på deg og velkommen til min matblogg! Hyggelig at du tok deg turen innom, og jeg håper du finner noe som faller i smak. Søk gjerne etter det du måtte ønske i søkefeltet under.

Copyright © 2025 Mias Mat