
Tiden for å begynne å så grønnsaker kommer alltid litt overraskende på meg. Jeg har lett for å tenke at planting hører våren til, men enkelte planter må faktisk planlegges på senvinteren. De fleste grønnsakene vi planter i hagen hører ikke hjemme i norsk klima og det er derfor nødvendig å så frøene innendørs, også kalt forkultivering, for å gi plantene en god start. De fleste plantene skal forkultiveres i mars og april, men enkelte kan startes i februar og andre så sent som i mai. Andre igjen kan sås direkte.
Så langt har mine enkleste suksesser vært grønnkål, tomater, gulrøtter, salat og urter. Ønsker du en enkel start ville jeg prøvd meg på én eller flere av disse!
Nødvendig utstyr
Nødvendig utstyr avhenger av hva og hvor mye du skal så. I utgangspunktet kan du klare deg med noen potter, såjord og frø. Skal du plante mye vil jeg anbefale å kjøpe inn såbrett, merkelapper og et minidrivhus. Starter du i god tid kan du ta vare på bunnen på melkekartonger og benytte disse som såbrett. Minidrivhuset kan da lages av litt plastfolie på toppen.
Forkultivering
Eksakt fremgangsmåte for forkultivering er avhengig av hvilke frø du sår. Pakkene med frø inneholder gjerne informasjon om hvordan du bør behandle føene, men en ganske generell fremgangsmåte er som følger:
- Fyll såbrett, krukke eller melkekartong med såjord og vann jorden slik at den blir fuktig.
- Les på pakken med frø hvor dypt du skal legge frøet og om det skal dekkes med jord.
- Dekk til med med minidrivhus eller plastfolie og skjær små hull i den. Du kan erstatte dette med å være ivrig med å gi jorda en dusj med spruteflaske så jorda ikke tørker ut.
- Sett de kommende plantene lyst og lunt.
- Fjern eventuell plast når det begynner å spire.
- Husk å vanne. Plantene skal ikke bade, men jorda bør heller ikke tørke ut.
- Husk å lese på frøpakkene om noen av plantene har spesielle preferanser.
Vi snakkes senere når det begynner å bli på tide å plante om våre nye venner!
Legg igjen en kommentar