• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til primært sidefelt
  • Hopp til bunntekst
Mias Mat
  • Inspirasjon
  • Om meg
  • Kontakt
  • Bokhylla
  • Navigation Menu: Social Icons

    • 
    • 
    • 

Halvgrovt grytebrød med hvete

6. mai 2014 By Mia Skriv en kommentar

Halvgrovt grytebrød med hvete
-Gir et grytebrød

7 dl hvetemel
5 dl sammalt hvete, grovmalt
6 dl vann
2 ss olje
1/2 ts gjær
1 ts salt

NB! Jerngryte brukes til steking.

Bland de tørre ingrediensene sammen og rør raskt inn blandinga av vann og olje. Dekk til deigen og la den heve i 12 til 24 timer i romtemperatur. «Brett» deigen sammen noen ganger med en slikkepott. Forvarm ovnen og jerngryte med lokk til 250 °C, ev. 230 °C dersom dette er makstemperaturen på din ovn. Ha deigen over i gryta. Dersom bakebollen har mye større diameter enn gryta. Strø litt sammalt hvete på toppen av deigen. Reduser temperaturen til  230 °C dersom du liker brødet med mørk skorpe, 200 °C dersom du liker lysere skorpe. Stek med lokk i 30 minutter, fjern så lokket og stek brødet i nye 30 minutter. Ta brødet ut av gryta og kjøl det ned på rist.

Jeg har prøvd meg litt fram når det kommer til andelen grovt mel i grytebrødene mine. Blir det for mye grovt mel har brødene en tendens til å bli litt for kompakte for min smak. Skal jeg lage grovere brød benytter jeg gjerne mer gjær og vanlig brødform. Men halvgrovt brød syns jeg blir godt og luftig meg denne fremgangsmåten.

Dette blir min tredje oppskrift på brød, hvorav alle tre er grytebrød. Til tross for at mine oppskrifter antyder noe helt annet, lager jeg fra tid til annen brød i form også. Men eltefritt grytebrød er den store favoritten, og det er ikke utelukkende på grunn av smaken. Det høres kanskje strevsomt ut å vente på et brød i 12-24 timer, men når man faktisk innser at brødet må påbegynnes dagen i forveien, blir det hele helt uproblematisk. Og det at man slipper elting er jo selvfølgelig også en stor bonus.

Filed Under: Bakst, Brød, Oppskrifter Tagged With: Brød, Grytebrød

Forrige post: « Brokkoli- og blomkålsuppe med blåmuggost
Neste post: Cottage cheese-kake med bringebærsaus »

Reader Interactions

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hoved sidebar

Mias mat

Velkommen til min matblogg! Jeg heter Mia og jeg er glad i å lage mat og å ta bilder. Så her finner du min kombinasjon av nettopp det. Maten som presenteres her er den vi spiser til hverdags og til fest her hjemme!

Bestill boka mi her:



Personvern

Les mer om personvern på nettside og app her.

Få Mias Mat for Android og iOS:

  • 
  • 

Kategorier

Følg meg gjerne:

  • 
  • 
  • 
  • 
  • 

Søk på denne siden

Stikkord

Asiatisk Barnevennlig Boller Brød Fisk Fra hagen Fra skogen Godis Grill Grytebrød Gryter Hyttemat Is Jul Kake Kjøtt Konfekt kosemat Mat og kjemi Pizza Påske Rask middag Restemat Salat Smoothie Smått og tilbehør Sunnere godsaker Suppe surdeig Taco Tapas vegansk Vegetar

Dessert

Smuldrepai med rabarbra
Rabarbrakaramell
Cookies i vaffeljernet

Vis flere innlegg

Bakst

Eltefritt grytebrød til hverdags
Verdens beste eplekake

Vis flere innlegg

Middag

Enkel ramen med marinerte egg
Alt-i-ett vegetarisk meksikansk gryte
Asiatisk ribbe med steam buns og syltede grønnsaker

Vis flere innlegg

Smått og tilbehør

Bruschetta med tomat og basilikum
Hjemmelagde krutonger
Salsa av grønne tomater

Vis flere innlegg

Drikke

Blåbærmojito
Alkoholfri moscow mule
Alkoholfri fjellbekk

Vis flere innlegg

Footer

Hei på deg og velkommen til min matblogg! Hyggelig at du tok deg turen innom, og jeg håper du finner noe som faller i smak. Søk gjerne etter det du måtte ønske i søkefeltet under.

Copyright © 2025 Mias Mat