• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til primært sidefelt
  • Hopp til bunntekst
Mias Mat
  • Inspirasjon
  • Om meg
  • Kontakt
  • Bokhylla
  • Navigation Menu: Social Icons

    • 
    • 
    • 

Store pikekyss med salt lakris

20. januar 2016 By Mia Skriv en kommentar

Store-pikekyss-med-salt-lakris-16

Store pikekyss med salt lakris kan spises som de er, benyttes i iskake eller knuses og brukes som topping på krem eller is.

 

Oppskrift på store pikekyss med salt lakris

Store pikekyss med salt lakris inneholder ikke mange ingrediensene, men de blir virkelig knasende gode. Finner du ikke lakrispulver kan du bruke hockeypulver og redusere saltmengden noe.

Ingredienser

-gir 30 store pikekyss

5 eggehviter
400 g sukker
0,5 ts salt
1 ss lakrispulver

Fremgangsmåte

  1. Visp tempererte eggehviter hvitt. Ha i sukker litt og litt mens du fortsetter å vispe kraftig til marengsen er glatt, hvit og glinsende.
  2. Rør inn lakrispulveret, men hold gjerne av litt til pynt.
  3. Ha marengsen i en sprøytepose og og fordel topper av ønsket størrelse utover bakepapirkledde stekebrett. Pynt med litt lakrispulver om ønskelig.
  4. Stek pikekyssene på 100 °C til de er helt tørre, omlag 2 timer. Har du flere stekebrett bør det byttes plass på dem i stekeovnen med jevne mellomrom.

Store-pikekyss-med-salt-lakris-18

Når man skal piske eggehviter hvitt sies det at alt utstyret man benytter skal være rent og at eggehviten ikke skal inneholde rester av eggeplomme. Som ingeniør er jeg jo litt interessert i kjemi, så akkurat dette måtte jeg undersøke. Hvorfor får man dannet denne skumlignende massen ved å piske kun eggehviter? Og hvorfor er det så viktig at utstyr og eggehviter er fettfritt og rent?

Som vanlig vet google svaret. Grunnen til at man kan piske eggehvitene til en luftig masse, er at eggehvitene i all hovedsak består av proteiner og vann. Proteinene er lange molekyler laget av aminosyrer, og disse lange molekylene kan strekke bevege seg i forhold til hverandre når vi rører rundt i eggehvitene. Enkelte av aminosyrene er hydrofile mens andre er hydrofobe. Det betyr av enkelte av aminosyrene tiltrekker seg vann mens andre frastøter seg vann. Når man pisker i eggehvitene omstruktureres de lange aminosyrene. Aminosyrene som ikke liker vann, de hydrofobe, er fortsatt knyttet til de andre aminosyrene, men ønsker helst ikke å ha vannmolekylene som nærmeste nabo. Lufta som piskes inn i eggehvitene derimot, den er velkommen som nabo. Når vi har pisket og omstrukturert en god stund har mange av molekylene funnet en nabo de er ganske så fornøyde med og vi har pisket en del luft inn i eggehvitene. Ved tørking av marengs og pikekyss i stekeovnen fordamper vannet, mens proteinstrukturen holder seg, og dermed får man denne luftige og harde strukturen.

Store-pikekyss-med-salt-lakris-19

Filed Under: Dessert, Snacks og godteri Tagged With: Godis, Mat og kjemi

Forrige post: « Ukemeny med gode lunsjer
Neste post: Kyllingkjøttboller med quinoa og wokede grønnsaker »

Reader Interactions

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hoved sidebar

Mias mat

Velkommen til min matblogg! Jeg heter Mia og jeg er glad i å lage mat og å ta bilder. Så her finner du min kombinasjon av nettopp det. Maten som presenteres her er den vi spiser til hverdags og til fest her hjemme!

Bestill boka mi her:



Personvern

Les mer om personvern på nettside og app her.

Få Mias Mat for Android og iOS:

  • 
  • 

Kategorier

Følg meg gjerne:

  • 
  • 
  • 
  • 
  • 

Søk på denne siden

Stikkord

Asiatisk Barnevennlig Boller Brød Fisk Fra hagen Fra skogen Godis Grill Grytebrød Gryter Hyttemat Is Jul Kake Kjøtt Konfekt kosemat Mat og kjemi Pizza Påske Rask middag Restemat Salat Smoothie Smått og tilbehør Sunnere godsaker Suppe surdeig Taco Tapas vegansk Vegetar

Dessert

Smuldrepai med rabarbra
Rabarbrakaramell
Cookies i vaffeljernet

Vis flere innlegg

Bakst

Eltefritt grytebrød til hverdags
Verdens beste eplekake

Vis flere innlegg

Middag

Enkel ramen med marinerte egg
Alt-i-ett vegetarisk meksikansk gryte
Asiatisk ribbe med steam buns og syltede grønnsaker

Vis flere innlegg

Smått og tilbehør

Bruschetta med tomat og basilikum
Hjemmelagde krutonger
Salsa av grønne tomater

Vis flere innlegg

Drikke

Blåbærmojito
Alkoholfri moscow mule
Alkoholfri fjellbekk

Vis flere innlegg

Footer

Hei på deg og velkommen til min matblogg! Hyggelig at du tok deg turen innom, og jeg håper du finner noe som faller i smak. Søk gjerne etter det du måtte ønske i søkefeltet under.

Copyright © 2025 Mias Mat