2,5 dl saft fra appelsin
2 ss saft fra sitron
1 ss appelsinzest
1 ss sitronzest
1 ss revet ingefær (kan sløyfes)
3 egg
2 ss maisstivelse
2 ts ekte vaniljesukker
4 ss sukker
3 ss smør
Forslag til bruksområder finner du nederst på sida!
Vask en appelsin og en sitron godt. Riv av den ytterste delen av skallet (zesten), men unngå å få med det hvite under skallet. Riv ingefær og ha alle ingrediensene utenom smør i ei gryte. Varm opp til rett under kokepunktet og rør om til det hele har tykna noe. Trekk gryta av varmen og la det avkjøles litt. Tilsett så smøret klattvis. Miks med stavmikser eller lignende dersom du ønsker en glatt curd. Dersom curden skal få best mulig holdbarhet bør den raskt helles over i et rent glass med lokk og kjøles ned. Oppbevares den i kjøleskap holder den da 2 til 3 uker.
Curd er visstnok en gammel kjenning med mange bruksområder i Storbritannia. Men den begynner å bli mer og mer vanlig også her i Norge. Den kan sees på som en slags blanding av syltetøy og marmelade som inneholder mindre sukker, men i tillegg er tilsatt smør og egg. Curd av appelsin er både syrlig og litt søt, men den er ikke like bitter på smak som appelsinmarmeladen. Bruksområdene er omtrent de samme som for marmelade og syltetøy. Ettersom den inneholder egg er oppbevaringstida noe begrenset, men den holder 2-3 uker i kjøleskap om man fyller varm curd på et rent glass med lokk og kjøler ned straks.
Til nå har jeg prøvd meg på curd av både appelsin og sitron, og jeg syns at begge deler blir veldig godt. Den syrlig og litt søte smaken uten marmeladens bitterhet gir et meget godt helhetsinntrykk. Jeg kan tenke meg veldig mange gode bruksområder for curd, og under følger mine forslag.
Appelsincurd (eller annen curd for den saks skyld) kan brukes som:
saus til is, kaker eller gelé
smakstilsetning i krem til boller eller kaker
pålegg for brød, kjeks eller scones
tilbehør til ost og kjeks
topping for yoghurt med müsli eller granola
smakstilsetning i mousse
smak i muffins- eller kakerøre
topping til kaker, muffins eller cup cakes
fyll i terter/søt pai
topping til fruktsalat eller blanding av bær
fyll i crêpes eller pannekaker
erstatning for vaniljekrem i boller
Legg igjen en kommentar