Jeg serverer focaccia til tapas, grillmat, gryter, supper og lignende. Dette velsmakende brødet er også ganske enkelt å lage om man bare følger noen enkle grunnprinsipper:
1) Sett av nok tid. Vær tålmodig og la deigen heve til dobbelt størrelse, og ikke bare nesten dobbelt størrelse.
2) Hevetiden kan justeres med temperaturen. Har du ikke så mye tid til rådighet – sett deigen et lunt sted. Skal du derimot forlate hjemmet i endel timer – sett deigen litt kjøligere. Er du veldig usikker på forholdet mellom hevetid og temperatur kan det være lurt å se til deigen i ny og ne. Blir deigen stående varmt i mange timer, detter den til slutt sammen.
3) Ikke hopp over etterheving. Det er nå meninga at focacciaen skal få litt høyde i langpanna. Er det liten reaksjon etter 30 minutter? La deigen heve litt til!
4) Ikke vær redd for rennende olje. Når man tømmer oljen fra et fetaostglass, ser det gjerne ganske mye ut. Men skal man ha en saftig focaccia, må den «bade» litt i olje.
Lykke til – jeg har trua!
Oppskrift på focaccia med tomat, feta og oliven
Focaccia med tomat, feta og oliven blir en favoritt hos de aller fleste. Og dette herlige brødet er heller ikke spesielt vanskelig å lage.
Ingredienser:
-gir en langpanne
7 dl vann
ca. 1 kg hvetemel
2 ss olivenolje
25 g gjær
2 ts salt
1 ts sukker
3 fedd hvitløk
1 glass fetaost i olje
10-12 cherrytomater
10 soltørka tomater i olje
12 Sorte oliven
1 ss maldonsalt
1 ts rosmarin
Fremgangsmåte:
- Bland ut gjæren i lunkent vann og elt sammen vann, hvetemel, olivenolje, salt og sukker. Tilpass mengden hvetemel så deigen er litt «klissete».
- Skjær hvitløk i tynne skiver og kna dem inn i deigen (kan sløyfes om du ikke ønsker hvitløk i).
- La deigen heve et lunt sted til størrelsen er dobla.
- Smør/kle en langpanne, elt deigen lett og bre den utover langpanna. La den heve videre i omtrent 30 minutter.
- Trykk ned ønsket mengde fetaost, tomat, soltørka tomat og oliven i deigen, så de blir liggende i dype groper. Tøm all oljen fra fetaostglasset over.
- Ønsker du litt mer olje, kan du også bruke litt olje fra de soltørkede tomatene.
- Strø deretter ønsket mengde salt og rosmarin over. Stek deigen i forvarmet ovn (180 °C) i omtrent 25 minutter, eller til det har fått fin farge på toppen.
Legg igjen en kommentar