Oppskrift på hjemmelaget ciabatta
Disse ciabattaene blir knasende sprø og passer både godt med en god olivenolje og som sandwichbrød.
Ingredienser
-gir omtrent 12 stykker
8,5 dl hvetemel
2 ts sukker
1,5 ts salt
0,5 pk gjær
4 ss olivenolje
3 dl vann
4 ss melk
TIPS! Ved å steke ciabatta på pizzastein eller bunnen av jerngryte får brødene en ekstra sprø overflate.
Fremgangsmåte
- Rør gjæren ut i fingervarm blanding av vann, melk og olje.
- Rør inn sukker og salt og tilsett så mel til deigen er passe fast.
- Elt godt, gjerne i 5-10 minutter. La deigen heve til dobbel størrelse.
- Elt lett og form deigen til en avlang leiv og del den 12 deler. La deigen etterheve i om lag 40 minutter på et lunt sted.
- I mens forvarmes ovnen til 225 °C med en pizzastein eller en gryte satt opp ned på et stekebrett lavt i ovnen.
- Pensle ciabattaene med vann og stek dem i 20-25 minutter på steinen/gryta.
Gjærbakst er i grunn ikke min sterkeste side. Resultatet blir som regel helt greit, men ikke så mye mer enn det. Jeg har fundert litt på hva det er som gjør at min gjærbakst blir hakket dårligere enn det jeg håper på, og jeg har kommet fram til at det antagelig har med tålmodighet å gjøre. Jeg elter ikke helt lenge nok, lar deigen heve litt for kort, elter ikke helt godt nok igjen, lar deigen etterheve for kort og venter ikke til ovnen har blitt varm nok før jeg setter deigen til steking. Har man det litt travelt er det fort gjort å «spare» litt tid for hvert steg i bakeprosessen.
Derfor bestemte jeg meg for å være tålmodig da jeg skulle prøve meg på ciabatta for første gang. Riktignok ikke i den forstand at jeg skulle sitte og kjede meg mens deigen stod til heving, da er det i alle fall stor sjanse for at tålmodigheten forsvinner. Nei, jeg hadde planlagt en rekke med små gjøremål som passa ganske bra tidsmessig under elting, heving osv. Litt rydding på kjøkkenet mens kjøkkenmaskina stod for eltinga, en tur på matbutikken mens deigen stod til heving, rydding av leiligheten under neste heving og en hel del andre små gjøremål. Og sluttresultatet ble faktisk ganske bra! Om det er min «tålmodige bakestil» eller om ciabatta er veldig lett å lage vet jeg ikke, men godt ble det, og da er jeg fornøyd!
Legg igjen en kommentar