• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til primært sidefelt
  • Hopp til bunntekst
Mias Mat
  • Inspirasjon
  • Om meg
  • Kontakt
  • Bokhylla
  • Navigation Menu: Social Icons

    • 
    • 
    • 

Treretters med norske råvarer

23. november 2014 By Mia 2 kommentarer

Treretters med norske råvarer

På fredag fikk jeg en kurv med råvarer fra Menylauget med en utfordring om å lage en liten meny inspirert av mitt hjemsted. Dette var naturligvis en utfordring jeg måtte ta! Ei liste over råvarene jeg fikk fra Meny finner du nederst i innlegget. I tillegg tok jeg meg friheten av å benytte meg av noen få andre ingredienser jeg hadde stående (krydder, egg og kremfløte).

Forrett: Hjemmelagd lefse med rødvinspølse og ferskost

Treretters med norske råvarer
-gir 3 porsjoner
80 g rødvinspølse
50 g ferskost
500 g poteter
1 ts salt
2 dl hvetemel
1 ss rapsolje
Evt. kan potet, hvetemel, salt og rapsolje erstattes med bortelagde potetlefser

De tynne, fine potetlefsene man får kjøpt i butikken er ikke helt lett å gjenskape av en utrent hånd, men om man ikke er så opptatt av lefsens utseende blir de hjemmelagde lefsene utrolig gode.

Skrell potetene og kok dem møre, men ikke så møre at de faller fra hverandre. Tøm av vannet og mos poteter godt sammen med salt. La massen kjøles noe ned. Tilsett olje og omtrent halvparten av melet (eller litt mer om deigen er veldig klissete) og elt godt. Kjevle deigen ut med mel og lag den som tynn som mulig. Har du ikke takke kan du bruke tørr stekepanne ved høy varme. Stek lefsene på hver side til de får felter med farge. Når lefsa er ferdigstekt pakkes den rett i et kjøkkenhåndkle. Legg lefsene oppå hverandre i kjøkkenhåndkledet etterhvert som de stekes. Fyll avkjølte lefser med tynne staver av rødvinspølse og ferskost og rull sammen.

Hovedrett: Lakseterrin med potetbåter og dipp

Treretters med norske råvarer
-gir 3 porsjoner
500 g potet
4 ss rapsolje
1,5 ts maldonsalt
75 g ferskost
1 ss lynghonning
250 g laks
2 egg
1 dl kremfløte
1 dl vann
1/4 ts salt
1/4 ts pepper
kajennepepper

Mal fisk, egg, kremfløte, vann, vanlig salt, pepper og litt kajennepepper sammen med en stavmikser eller lignende. Hell massen over i ei smurt form av passende størrelse. Stek det hele i vannbad på 175 °C i 1 time. Del potetene i båter og fordel potetbåtene utover et stekebrett. Tøm rapsolje over potetene og stek den på 225 °C i omtrent 40 minutter. Bland sammen honning og ferskost. Legg skiver av lakseterrin og potetbåter på fat, dryss maldonsalt over og server men dipp av ferskost og honning.

Dessert: Flatbrød med hvitmuggost og honning

Treretters med norske råvarer
-gir 3 porsjoner
3 biter flatbrød
120 g hvitmuggost
3 ts lynghonning

Legg skiver av ost på flatbrød og fordel honning over.
I kurven fra Meny fant jeg:

  • Rekedal pølsefabrikks rødvinspølse
  • Gulløye midnattsolpotet
  • Nýr ferskost
  • Bjørka lynghonning
  • Gangstad edel hvit
  • Frōyas salmalaks
  • Odelia rapsolje
  • Kvede mølles steinmalt hvetemel
  • Røros flatbrød

Det første som minner om mitt hjemsted her er faktisk rødvinspølsa. Jeg kan nok ikke skryte av at den er fra Ringerike, men jeg oppdaget denne godbiten da jeg i min ungdom jobba i ferskvaren på nettopp Meny. Etter denne oppdagelsen har jeg satt til livs en hel del av denne pølsa. Men hva annet ved disse råvarene kan minne om Ringerike? Etter en liten samtale med min kjære stemor (og, ja, det kommer veldig godt med å ha en kokk i familien) begynte endelig menyen å ta form. Ringerike er nemlig kjent for funn av kokegroper og en hel del større ting fra eldre tider. Både flatbrød og potetlefse er bakst fra eldre tider som fremdeles er veldig populært. Min kurv med mat inneholdt allerede flatbrød, men jeg har nå prøvd meg som lefsebaker for første gang. Jeg kan vel ikke akkurat skryte av at lefsene ble like tynne og fine som de man får kjøpt i butikken, men de ble allikevel overraskende gode!

Filed Under: Menyer, Oppskrifter, Treretters meny

Forrige post: « Hjemmelaget marsipan
Neste post: Pepperkaker med vri »

Reader Interactions

Kommentarer

  1. Ingrid

    24. november 2014 ved 08:10

    Dette så veldig lekkert ut, Mia! Jeg mener å huske at vi også lagde ferskost på Jernalderdagen på ungdomsskolen, av geitemelk fra geitene til sløydlærerinna. Jeg tror til og med det var en fisk i kokegrop også.

    Svar
    • Mia

      24. november 2014 ved 15:19

      Takk for det, Ingrid! Må si jeg er glad for at jeg har nymotens redskaper tilgjengelig – lakseterrin i kokegrop er nok ingem slager. 😛

      Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hoved sidebar

Mias mat

Velkommen til min matblogg! Jeg heter Mia og jeg er glad i å lage mat og å ta bilder. Så her finner du min kombinasjon av nettopp det. Maten som presenteres her er den vi spiser til hverdags og til fest her hjemme!

Bestill boka mi her:



Personvern

Les mer om personvern på nettside og app her.

Få Mias Mat for Android og iOS:

  • 
  • 

Kategorier

Følg meg gjerne:

  • 
  • 
  • 
  • 
  • 

Søk på denne siden

Stikkord

Asiatisk Barnevennlig Boller Brød Fisk Fra hagen Fra skogen Godis Grill Grytebrød Gryter Hyttemat Is Jul Kake Kjøtt Konfekt kosemat Mat og kjemi Pizza Påske Rask middag Restemat Salat Smoothie Smått og tilbehør Sunnere godsaker Suppe surdeig Taco Tapas vegansk Vegetar

Dessert

Smuldrepai med rabarbra
Rabarbrakaramell
Cookies i vaffeljernet

Vis flere innlegg

Bakst

Eltefritt grytebrød til hverdags
Verdens beste eplekake

Vis flere innlegg

Middag

Enkel ramen med marinerte egg
Alt-i-ett vegetarisk meksikansk gryte
Asiatisk ribbe med steam buns og syltede grønnsaker

Vis flere innlegg

Smått og tilbehør

Bruschetta med tomat og basilikum
Hjemmelagde krutonger
Salsa av grønne tomater

Vis flere innlegg

Drikke

Blåbærmojito
Alkoholfri moscow mule
Alkoholfri fjellbekk

Vis flere innlegg

Footer

Hei på deg og velkommen til min matblogg! Hyggelig at du tok deg turen innom, og jeg håper du finner noe som faller i smak. Søk gjerne etter det du måtte ønske i søkefeltet under.

Copyright © 2025 Mias Mat