Jeg har alltid vært litt småsvak for brytebrød. Selv om brødet ikke nødvendigvis smaker annerledes enn annet brød, så ser det litt ekstra forseggjort ut. Og ikke er det noe særlig vanskeligere eller tidkrevende å lage dette enkle brytebrødet enn å lage brød i ei vanlig form. Så om du skal ha gjester på suppe eller du skal bidra med et brød som ser fint ut på koldtbordet, kan jeg absolutt anbefale deg å lage et grytebrød.
Oppskrift på enkelt halvgrovt brytebrød med hvete
Enkelt halvgrovt brytebrød med hvete ser ekstra stilig ut og det passer godt til suppe, som matpakke og som tilbehør til tapas eller koldtbord.
Ingredienser:
4 dl vann
5 dl grov sammalt hvete
5 dl siktet hvetemel
25 g gjær
0,5 ts salt
Tips! Har du lyst på et fint brytebrød, eller kanskje ett med rug? Bruk gjerne andre brødoppskrifter og juster mengden, så får du akkurat det brytebrødet du ønsker selv!
Fremgangsmåte:
- Løs gjæren opp i lunkent vann.
- Bland salt og sammalt hvetemel sammen i en bakebolle og tilsett væsken. Tilsett siktet hvetemel til deigen er passe fast og elt godt.
- Dekk til bakebollen med et kjøkkenhåndkle eller lignende og sett deigen lunt. La den heve til dobbel størrelse.
- Elt deigen lett og del den i 8 deler som trilles til runde boller. Legg bollene i ei smurt sirkulær kakeform (24-27 cm) og klem dem litt ned. Dryss over litt sammalt hvete og la brytebrødet heve videre under et klede i 30-40 minutter.
- Stek brytebrødet på 225 °C til det har fått gyllen farge og hard skorpe, omtrent 20-25 minutter.
- La brødet avkjøles noe før du forsiktig fjerner kakeforma. Avkjøl videre på rist.
Legg igjen en kommentar