Jeg satt tidlig en lørdagsmorgen i gang med å farge egg med naturlige farger. Jeg hadde funnet frem matrester, krydder og drikke som jeg trodde kunne resultere i kraftige farger. Jeg kokte, silte av, kjølte ned, fylte halve kjøkkenet med kopper med fargebad og la forsiktig ett egg i hvert bad. Etter en times tid var jeg i ferd med å gi opp. Eggene hadde riktignok tatt litt farge, men det var langt fra de klare og naturlige fargene jeg hadde sett for meg at jeg skulle få. Men lørdagen var fremdeles ung og jeg hadde mye jeg skulle gjøre, så jeg forlot det jeg da trodde jeg skulle bli et mislykka prosjekt på kjøkkenbenken og dro ut for å få unna alle mine lørdagssysler. Og da jeg kom tilbake noen timer senere lå det overraskende nok noen bemerkelsesverdig fargerike egg og venta på meg i vannbadene sine. Så konklusjonen må være at det funker å farge egg med naturlige farger – det tar bare litt tid!
Fremgangsmåte for farging av egg med naturlige farger
- Først og fremst – husk at dette tar litt tid om du ønsker kraftige farger. Skal du servere kokte egg med fine farger til frokost ville jeg kokt eggene kvelden i forveien og latt eggene ligge i fargebad natta over.
- Finn fram ingrediensen du ønsker å farge egg med (se liste under for mine anbefalinger). Kok ingrediensen i vann til vannet har fått tydelig farge. Vent gjerne til vannet er hakket mer farga enn fargen du ønsker på egget. Sil av og ha vannet i en bolle e.l.
- Legg egg i bollen og pass på at hele egget er dykket i fargebadet. La egget ligge til ønsket fargestyrke. Dersom du farger mange egg sammen kan det være en fordel å vende på eggene noen ganger for å sørge for at de delene som ligger inntil andre egg også får farge, men vær forsiktig så du ikke skraper av fargen på eggene. Husk at det er mulig å lage fargenyanser av de sterkeste fargene ved å la noen egg ligge lenge og andre kortere tid i fargebadet.
- Ta eggene ut av fargebadet og la dem tørke.
Mine fargevalg for farging av egg med naturlige farger
Under følger de ingrediensene jeg hadde suksess med under mitt fargeprosjekt. Men det er en rekke annet med klare farger jeg ikke har prøvd på, så ikke la deg begrense av denne lista. Den eneste ingrediensen jeg forsøkte som jeg følte gav et veldig fargeløst resultat var vanlig gulrot. Om du skal prøve med gulrot ville jeg anbefalt å prøve en fargerik en.
- Rødkål gir en kraftig blåfarge, og gir fine nyanser ved ulik oppholdstid i vannbadet
- Rødbeter gir en jordfarge med innslag av rødt ved lang oppholdstid og blir lys brun ved kort oppholdstid
- Skall av rødløk gir en dyp brunfarge som gir mulighet for nyanser ved ulik oppholdstid
- Skall av gul løk gir en kraftig oransjefarge som gir mulighet for nyanser ved ulik oppholdstid
- Gurkemeie gir en lys gulfarge
- Svart te gir rustrød farge
- Grønn te gir en dus gulbrun farge
- Kaffe gir en lysebrun farge
- Chilipulver gir en lysebrun farge
- Spinat gir en lysebrun farge med innslag av grønt
Cathrine
Dumt spørsmål kanskje men er eggene kokt på forhånd? Om man koker eggene etter farging forsvinner kanskje fargen igjen?
Mia
Noe av fargen vil nok forsvinne om du ikke koker dem på forhånd 🙂
Simen LP
Å koke egg med løkskall i vannet gir fine farger og rødløkskall gir en dyp gulfarge.
Mia
Takk for tips. Det skal jeg teste!
Randi Livesay
Hei!
Så flott at du deler dette! Veldig kjekt!
Hvis man vil ha egg uten innhold, blåser man dette ut på forhånd eller etter vi har farget dem?
Mia
Hei!
Jeg har ikke blåst dem, men lagt de i når de er ferdigkokte. Klarer du å blåse dem uten at det blir mye eggesøl på skallet tror jeg at jeg ville gjort det. Dersom det blir mye søl tror jeg det blir vanskelig å få av igjen fra skallet uten at fargen smitter av. Blåser du dem i forkant vil de antagelig flyte opp og muligens fylles med farget vann, så du må nok legge noe på toppen for å sørge for at de ikke blir liggende å flyte. 😉
Mia
Jostein
Jeg forsøkte akkurat med blåste egg. Det fungerer kjempefint, du må bare holde dem under til all lufta er «boblet ut». Da synker eggeskallet grunnet egenvekten sin. Det ble veldig ok. Skal gi dette som en oppgave i Kunst og Håndverk på 9. trinn i disse Coronatider hvor vi har hjemmeundervisning. I morgen skal jeg kjøpe rødbete og rødkål – det hadde jeg ikke på en søndag 🙂
Dette var jo knallgode forslag til påskepynt og aktiviteter.
Mia
Så bra at det funka med blåste egg også! Da håper jeg det blir noen fine farger hos 9. trinn denne uka 🙂
Eyðgunn Dam
Til de blåste egg, skal vandet være varm eller kold
Mia
Hei! Jeg har brukt kaldt vann til dette, men jeg tror ikke det er noe problem å legge eggene i mens vannet fremdeles er varmt.