Dette innlegget er skrevet etter en pressetur med Visit Flanders. Utgifter i forbindelse med turen ble dekket av Visit Flanders, men meninger og synspunker i dette innlegget er mine egne.
I vår ble jeg invitert med på tur med Visit Flanders for å oppleve Flanderen i lag med andre matglade bloggere og journalister. Flanderen er et område jeg aldri har vært tidligere, så jeg trengte ikke lang betenkningstid for å takke ja til dette tilbudet. Ettersom jeg ikke er noen stor øldrikker var det ost og sjokolade jeg så mest fram til på matfronten.
Kakao ble brakt til Europa av spanjolene mot slutten av 1500-tallet. Belgia var på den tid okkupert av Spania, og sjokolade ble etterhvert populært blant overklassen i Belgia og andre europeiske land. Den gangen var sjokoladen riktignok kun en drikk bestående av kakao, sukker og enkle smakstilsetninger. Det skulle ta mange år før sjokoladen utviklet seg til det vi i dag betegner som sjokolade, og en verden av nye sjokolademuligheter åpnet seg. Med sjokolade i fast form ble Belgia raskt kjent for sine herlige praliner, altså sjokoladebiter med forskjellig fyll.
Hilde Devolder Chocolatier
Første store begivenhet på min flanderske reise var en guidet byvandring i den hyggelige byen Ghent. På veien fikk jeg smakt både ost og sjokolade, og det var spesielt et lite belgiskprodusert utsalg av hjemmelagde praliner som virkelig falt i smak. Hilde Devolder var en regnskapsfører som stadig søkte etter, men aldri fant de perfekte pralinene hun så lenge hadde drømt om. Hun bestemte seg for å ta saken i egne hender, sluttet i jobben som regnskapsfører og startet «Hilde Devolder Chocolatier». Belgiskprodusert sjokolade har ikke tilstrekkelig kvalitet skal man tro Hilde Devolder, så hun benytter importert sjokolade i sine praliner. Ærlighet varer tydeligvis lengst også når det kommer til pralinproduksjon. Og smaken på Hilde Devolders praliner er det så absolutt ikke noe å utsette på. Hun er opptatt av å balansere smaken på fyllet med sjokoladetrekket, og dekorerer praliner med enkle tegn som representerer fyllet. Pralinene er små av den enkle grunn at man skal klare å smake på mange. Ingen dum idé spør du meg.
Het Hinkel Spel
Ghent har også en rekke utsalgssteder av herlige oster, som er verdt et besøk. Het Hinkel Spel er et kooperativt ysteri som selger sine oster i nettopp Ghent. Kooperativet ble startet av en liten gjeng unge mennesker som ikke visste hva de skulle gjøre etter endt skolegang. Nå, en hel del år senere, fikk jeg etter en rundtur på ysteriet fikk prøvesmake flere av ostene, og de får i alle fall mer enn godtkjent fra meg!
Turen videre
Videre bar vår tur i Flanderen innom flere lokale bryggerier. Til tross for at øl ikke er min favorittdrikk var det veldig spennende å se produksjonsprosessen hvor ølet blir til, bryggerienes landlige omgivelser og engasjerte produsenter.
Siste stopp var byen Tongeren. Hver søndag er det antikvitetsmarked i byen, og man finner utallige små boder med utsalg av antikviteter. Tongerens béguinage er også et område som er verdt et besøk. I béguinaget bodde kvinner som viet sitt liv til Gud. De var riktignok ikke like avstengt fra omverdenen som nonner i klostre, og deres økonomiske behov ble dekket av kirken og samfunnet. I dag består dette området av mange fine og ærverdige bygninger i hyggelige omgivelser.
Maria
Så herlig 🙂 Når jeg er ute å reiser dreier det seg alltid om mat, og uansett hvor jeg drar klarer jeg å finne en sjokoladebutikk 😉 Hehe
Mia
Ingen tvil om at vi er litt like der 😉