Du har kanskje stått der midtvinters med ei kake som hadde blitt ganske mange hakk finere med noen nyplukkede bær på toppen? Butikkene byr som regel på enkelte temmelig dyre og mindre smakfulle bær hele året, men det er altså mulig å fryse ned bær og få dem fine nok til å bli kakepynt i tint tilstand. Helt like fine som nyplukkede bær skal jeg dog ikke påstå at jeg har klart å få dem. Så fine som mulig skal jeg derimot klare å hjelpe deg godt på vei til å få bærene.
Rens bærene godt
Rens og skyll bærene godt. Enkelte bær, som rips, ønsker man kanskje å beholde stilkene på. Del disse i mindre klaser. La bærene tørke godt før de fryses.
Velg ut de fineste bærene
Uansett hvordan man vender og vrir på det, blir ikke bærene finere av å fryses. Legg derfor kun de aller fineste bærene til pynt. De som har små skader blir gjerne ikke fine nok når de tines igjen. Disse kan du fryse ned i beholdere av passe størrelse og benytte til andre formål.
Frys bærene raskt ned og hold dem adskilt
Legg bærene én og én på et brett eller i en isbitform uten at bærene kommer inntil hverandre. Singelfrysing er et begrep jeg har hørt blitt brukt om dette. Ønsker du å fryse ned klaser av bær er det viktig at klasene ikke er store og at færrest mulig bær ligger inntil hverandre. Når bærene er fryst kan de forsiktig legges på hverandre i en beholder.
Bruk en fryser med lav temperatur og unngå at store mengder mat fryses ned på én gang. Blir døren på fryseren stående veldig lenge åpen kan dette også påvirke utseendet på bærene. Begge disse rådene gjelder forøvrig ved frysing av det meste mat.
Tin bærene adskilt og sakte
Legg bærene adskilt på et brett eller i isbitform når de skal tines. Sørg for at bærene tiner så sakte som mulig, f. eks. i kjøleskap.
Holdbarhet
Bær kan holde seg lenge i fryseren. Men hverken utseende eller smak gagnes av at de blir liggende for lenge. Jeg prøver derfor å bruke opp mine bær før neste bærsesong er igang.
Til nerden – hva skjer egentlig?
Når mat fryses ned går væske over til fast stoff. Det aller meste av maten vi spiser inneholder mye vann, og vann fryser ved 0 °C . I det vannet fryser utvider det seg og volumet blir en god del høyere. Du har kanskje lagt merke til dette om du har glemt en vannflaske utendørs på vinteren? Mengden is ser større ut enn vannmengden du forlot.
Alle levende organismer er bygd opp av celler, og cellene er omsluttet av en slags vegg. Jo saktere vannet fryser, jo mer samler det seg i større krystaller, og dermed ryker flere av celleveggene. Av denne grunn blir det ofte liggende en stor dam av vann når maten tines, og maten som tines oppfattes som hakket «slappere» enn den var før den ble fryst ned.
Legg igjen en kommentar