Det å trille en haug med kjøttboller er ikke noe jeg har for vane å sette i gang med på en helt vanlig hverdag. Men fordelen med disse kjøttbollene er at man kan lage mange en dag man har god tid (eller jukse med ferdigkjøttboller, selvsagt), fryse dem ned i passe store porsjoner og ta dem opp igjen når man føler for å lage denne retten. Eller en annen rett med kjøttboller for den saks skyld! Og skulle du ønske å lage retten med grønnsaksboller eller andre typer kjøttboller, så passer det også supert.
Oppskrift på gratinerte kjøttboller i tomatsaus med spaghetti og salat
Gratinerte kjøttboller i tomatsaus likes av både store og små, og retten kan lages nesten fiks ferdig dagen i forveien.
Ingredienser:
Kjøttboller:
1 pk kjøttdeig (ca. 400 g)
1 egg
2 fedd hvitløk
0,5 løk
50 g revet parmesan
1 stor neve fersk basilikum (ev. 1 ts tørka basilikum)
1,5 dl lettkokte havregryn
15 sorte oliven
1 ts salt
0,5 ts pepper
3 ss rapsolje
Tomatsaus:
2 bokser hermetiske tomater
1 stilk stangselleri
0,5 løk
1 fedd hvitløk
3 soltørkede tomater
1 terning grønnsaksbuljong
2 dl vann
1 ss akasiehonning
0,5 ts salt
0,5 ts pepper
2 ss rapsolje
125 g mozzarella
4 porsjoner blandet salat
4 porsjoner pasta
Fremgangsmåte:
- Hakk stangselleri, løk, hvitløk og soltørkede tomater til tomatsausen relativt fint. Fres det hele med olje i ei gryte på middels varme til løken er blank.
- Ha over buljong, vann, tomater og honning og kok opp. La det hele småkoke og rør om innimellom.
- Finhakk løk, hvitløk, oliven og basilikum til kjøttbollene og riv parmesan. Bland dette sammen med kjøttdeig, sammenvispet egg, havregryn, salt og pepper.
- Bland kjøttfarsen godt sammen. Har du god tid kan du gjerne la farsen stå litt – har du dårlig tid durer du bare i vei.
- Forvarm stekeovnen til 200 °C, over- og undervarme.
- Form små kjøttboller av farsen.
- Varm oljen i ei stekepanne og brun kjøttbollene på hver side på middels til sterk varme. Kjøttbollene skal få farge på stekeflata, men må ikke være gjennomstekte ettersom retten skal ovnsbakes.
- Miks tomatsausen sammen med en stavmikser og smak til med salt og pepper.
- Ha kjøttbollene og tomatsausen i ei ildfast form skjær mozzarella i skiver og legg på toppen av forma.
- Stek forma på 200 °C til mozzarellaen har fått litt farge, i omlag 10 minutter.
- Kok pasta som anvist på pakka.
- Server kjøttboller med pasta og salat.
Legg igjen en kommentar