Oppskrift på gul thailandsk kyllingcurry
Denne oppskriften på gul thailandsk kyllingcurry stammer fra et matlagningskurs på en asiatisk wok-restaurant på Maldivene, og oppskrifta er rik på herlige smaker.
Ingredienser
-gir 2 porsjoner
300 g kyllingfilet
4 dl kokosmelk
0,5 aubergine
0,75 dl rapsolje
1 gul paprika
2 store faste tomater
1 sitrongress
6 kaffir lime blader
0,5 rød chili
1,5 ss thailandsk gul currypaste
2 ss fiskesaus
1 ss brunt sukker
3 ts maisstivelse
2 porsjoner ris
TIPS! Ønsker du en mildere curry kan du skrape ut frøene av chilien eller redusere mengden chili. Tørkede kaffir lime blader fåes kjøpt i butikker med mye import. Bladene gir en god smak på retten, men den smaker godt uten også.
Fremgangsmåte
- Tilbered ris som anvist på pakka.
- Skjær aubergine i skiver og stek den i mesteparten av oljen, og legg det deretter til side.
- Skjær sitrongress og chili i grove ringer og legg det til side.
- Kutt kyllingen i grove terninger og stek den på relativt høy varme i resten av oljen.
- Vend inn currypaste og tilsett deretter kokosmelk, kaffir lime blader, chili, sitrongress, fiskesaus og brunt sukker.
- La det hele koke mens paprika og tomater kuttes i grove biter.
- Tilsett grønnsakene og kok videre til sausen tykner, i omlag 10 minutter. Enkelte typer kokosmelk inneholder mye vann, og det vil derfor ta lang tid før sausen tykner. Dersom dette er tilfelle kan du røre ut litt maisstivelse i en skvett vann og tilsette curryen på slutten av koketiden for å få den til å tykne.
- Server curryen med ris og pynt gjerne med koriander eller kruspersille før servering.
I påsken var jeg på ferietur med familien på Vilamendhoo, en maldivisk øy. Øya var temmelig liten og idyllisk og været var (som alltid, tror jeg) veldig bra. Kanskje litt for bra for min altfor lyse og vinterbleke hud. Det tok meg nemlig nøyaktig 1,5 dager å bli skikkelig solbrent. Dermed fulgte det noen dager med flekksoling (ved bruk av t-skjorter og håndklær finner man mang en mulighet til å dekke over alle solbrente områder), påkledd snorkling og sist, men ikke minst; matkurs. Riktignok er denne oppskrifta på gul thailansk kyllingcurry gjort litt mildere på smak, men ellers er den temmelig lik den som serveres på Vilamendhoos Asian Wok Restaurant.
Tor Øystein Molnes
Takk Mia,
for denne retten ble «all time high» etter flere tiår med asiatisk eksperimentering.
Jeg brukte lårfileter av kylling og hadde verken kaffir lime eller sitrongress i huset.
Den fikk koke i en times tid, til det tyknet, noe som sikkert hadde ødelagt filetene, men som lårfiletene tålte.
Grønnsakene ble offisielt «ødelagt», men smaken ble himmelsk.