– gir 2 lange baguetter
5 dl hvetemel
2 dl lunka vann
3 ts tørrgjær
1 ss olje
1 ts sukker
1/2 ts salt
- Bland alle ingrediensene sammen og elt godt. La deigen heve til dobbel størrelse.
- Elt deigen lett og form to avlange baguetter. Her er det ingen skjønnhetskonkurranse – ujevnheter i baguetten bidrar kun til ekstra gode og sprø kanter. Skjær noen snitt på tvers av hver baguette og la de heve til dobbelt størrelse.
- I mens forvarmes ovnen (over- og undervarme) til 250 °C med en jerngryte plassert på nederste rille (har du ikke jerngryte kan du bruke ei ildfast form). Oppvarminga av ovnen vil ta litt lengre tid enn vanlig, ettersom jerngryta også skal bli skikkelig varm. Når ovnen og gryta har nådd 250 °C, tømmes 1 l vann (brukes ildfast form bør vannet varmes litt, så ikke forma sprekker) i gryta og baguettene plasseres på et stekebrett rett over. Husk at det skal være en glippe mellom gryta og brettet over, så dampen slipper ut. Stek baguettene i 20-25 minutter.
Har du noen gang lurt på hvordan kjøpebaguettene får den tykke, knasende overflata, mens de hjemmelagde baguettene heller føles tørre og steinharde? Det har jeg! Og som med det meste annet – Internett og google stiller med mange gode forslag. Første forslag var dampovn og sterk varme. Og mangler man dampovn, må man prøve å lage seg en! Jerngryta har stor varmekapasitet, og vil ikke falle så mye i temperatur når vannet tilsettes. Derfor får man raskt igang dampproduksjonen. Det ble full klaff på første forslaget – baguettene ble knasende sprø.
Gode og sprøe baguetter kan brukes til så mangt. Den er god til supper, gryter, grillmat, koldtbord eller som snacks med olje og krydder eller vanlig pålegg. Den kan også brukes til å lage hvitløksbaguetter, men da er det en fordel å halvsteke baguetten, tilsette hvitløkssmør og deretter steke baguetten litt på vanlig måte.
Kjetil
Så var det å halvsteke de da, hvordan gjør man det?
Tid, temperatur?
Eg liker å å ha kjøtt og hvitost i baguetten før eg har dem i ovnen, å da er d bedre at baguetten er bare halvsteke for de treng noe tid i ovnen for å varme opp kjøttet å smelte osten.
Mia
Jeg har aldri prøvd meg med halvstekte, men jeg vil tro du kan få noe av samme effekten. Jeg ville beholdt temperaturen, men redusert steketiden. Jeg vil tippe det tar 5 til 10 minutter, men her gjelder det nok å prøve seg fram!
Lisa
Dette er en veldig god oppskrift. Har ikke fått til bedre baguetter enn disse. Alltid vellykka.
Mia
Så hyggelig å høre! 🙂
Lisa
Bruker ikke andre bagettoppskrifter enn denne. Den beste jeg har vært borti.