-gir 3 porsjonspizzaer
Pizzabunn:
7 dl hvetemel
2,5 dl vann
1/2 pk gjær
1/2 ts salt
4 ss olje
Pizzasaus:
1 dl crème fraîche
1 fedd hvitløk
0,5 ts grønnsakssalt
0,5 ts tørket timian
0,25 ts pepper
Topping:
250 g mozzarella
3 sjalottløk
200 g kantareller
80 g langtidsmodnet spekeskinke
0,5 ts grønnsakssalt
25 g smør
TIPS! Pizzaen får ekstra sprø bunn om du steker den på en forvarmet pizzastein. Pynt gjerne med litt frisk timian før servering.
- Rør ut gjær i vann og olje. Legg litt av melet til side og bland resten av melet og salt med gærblandinga. Tilsett så mel til deigen er passe fast. Elt til deigen er jevn og glatt. La den heve til dobbelt størrelse.
- Finhakk hvitløk og bland sammen ingrediensene til pizzasausen.
- Finhakk sjalottløk og rens kantarell. Stek sjalottløk og kantarell hver for seg i smøret. Krydre kantarellen med grønnsakssaltet.
- Skjær mozzarella i tynne skiver.
- Elt deigen lett og kjevle den ut tre porsjonspizzaer med tynn bunn.
- Bre pizzazaus over bunnene og dryss deretter på sjalottløk. Legg så mozzarella på bunnene og topp med spekeskinke og kantarell.
- Stek pizzaene i 15 minutter på 225 °C i forvarmet ovn, over- og undervarme.
I forbindelse med mitt samarbeid med Friluftslivets år 2015, vil jeg benytte sjansen til å omtale noe jeg virkelig setter pris på med Norge, nemlig allemannsretten. Da Friluftslivsloven ble vedtatt i 1957 kom også allemannsretten. Denne retten gjør at vi på visse vilkår kan bevege på annen manns grunn så lenge den er definert som utmark. Begrensninger og definisjon på innmark og utmark kan du lese mer om her.
Man kan gå på tur, padle, telte og ikke minst plukke sopp, bær og andre vekster så godt som fritt i utmark. For meg som er født og oppvokst i Norge er det lett å ta dette som en selvfølge, men tar man en titt rundt om i verden er det ikke så mange land hvor tilnærmet fri ferdsel i utmark er lovfesta. Mange av Norges mattradisjoner kommer av vår gode tilgang på bær, sopp og urter. Når høsten kommer er det mange som sylter, safter og tørker godsaker som kan nytes resten av året. Og det er ganske herlig at vi kan ta på oss turskoene, gå en lang tur i skog og mark, plukke med oss de kantarellene vi måtte finne, ta dem med hjem og nyte dem på en pizza til kvelds.
God tur og god pizza!
Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Friluftslivets år 2015
Legg igjen en kommentar