Jeg er veldig glad i risotto og lager stadig nye risottoretter, og har i enkelte av rettene bytta ut risen med byggryn. Byggryn er et hakket sunnere og et godt alternativ til ris når man skal lage risotto. Konsistensen er litt annerledes for en byggrynsrisotto enn en risotto på ris ettersom byggrynene gir hakket større tyggemotstand enn risen. Ønsker du å prøve noen av de andre risottorettene jeg har her på bloggen, så finner du dem her.
Oppskrift på kremet byggrynsrisotto med røkt kolje og spinat
Kremet byggrynsrisotto med røkt kolje og spinat blir ikke fullt så grøtete som risotto på ris og retten er skikkelig deilig.
Ingredienser:
-gir 2 porsjoner
2 sjalottløk
1 fedd hvitløk
1 stilk stangselleri
2 ss olivenolje
130 g byggryn
2 dl hvitvin
5 dl grønnsakbuljong
300 g røkt kolje
1 ts salt
200 g spinat
50 g parmesan
25 g smør
Fremgangsmåte:
- Legg gjerne byggryn i vann natten før de skal brukes. Har du glemt å legge dem i vann går det helt fint – det vil bare øke koketiden noe. Sjekk konsistensen når vannet er absorbert. Er byggrynene harde kan du tilsette litt ekstra vann og la risottoen koke videre. Husk at byggryn gir noe mer tyggemotstand enn risotto på ris.
- Finhakk stangselleri, sjalottløk og hvitløk og stek det hele blankt med litt olje i ei gryte.
- Tøm vannet av byggrynene og tilsett dem i gryta. Ha i hvitvin og la det hele koke opp. Kok til hvitvinen er nesten absorbert.
- Tilsett buljongvann sleiv for sleiv når vannet i risottoen er nesten absorbert.
- Rens og skyll spinat og stek den i litt olje på middels varme. Legg det hele til side.
- Kok opp ei gryte med rikelig med vann og salt. Trekk gryta av varmen og la kolja trekke til den kan flakes av, i omtrent 10 minutter. Rens kolja.
- Når all væske er absorbert tilsettes smør, revet parmesan og spinat. Rør godt om og smak eventuelt til med litt ekstra salt. Ønsker du å pynte byggrynsrisottoen kan du holde tilbake litt revet parmesan og spinat og toppe med dette og kolje rett før servering.
Legg igjen en kommentar