Jeg liker å «pynte» suppene mine litt når jeg skal servere dem til gjester. Med tyktflytende supper er pynt sjelden en utfordring, ettersom lette ting som litt spekeskinke eller persille flyter på suppa. For tyntflytende supper har jeg derimot dratt meg i håret mer enn en gang mens reker, baconbiter og urter synker som steiner mot bunnen av suppeskåla. Man får riktignok kjøpt suppetallerkener som er oppbygd på midten, men i mangel på disse har jeg et par triks på lager.
- Det enkleste er å benytte store suppetallerkener. Med store tallerkener blir væskenivået ikke er så høyt. Dermed er det ikke rare høyden på pynten som skal til før den stikker opp. Men husk at lavt væskenivå i stor suppetallerken også fører til at temperaturen faller fort. Om du er kresen på temperaturen kan det være en fordel å varme suppetallerkenene litt før du har i suppa.
- Over til det mer utradisjonelle trikset. Når jeg vil bruke en dyp bolle (som for dette bildet, for eksempel) tyr jeg rett og slett en ukokt potet. Jeg skreller poteten, retter den av i topp og bunn, skjærer den til ønsket høyde, setter den i suppebollen og tømmer i suppe til den akkurat dekker poteten. Dermed er det bare å pynte midten av suppa akkurat som du ønsker. Men husk å fortelle gjestene at den ukokte potetbiten midt i suppebollen ikke nødvendigvis må spises!
Oppskrift på kremet jordskokksuppe med trøffelchips og sprøstekt spekeskinke
Kremet jordskokksuppe med trøffelchips og sprøstekt spekeskinke er deilig på smak og passer perfekt til lunsj, middag eller som forrett.
Ingredienser:
-Gir 3 porsjoner eller 6 små forretter
650 g jordskokker
2 fedd hvitløk
2 sjalottløk
25 g smør (til steking)
1 dl hvitvin
5 dl hønsekraft
3 dl kremfløte
0,25 sitron
0,25 ts salt
0,25 ts pepper
1ss trøffelolje
3 skiver spekeskinke
Fremgangsmåte:
- Skrell jordskokker og hakk alle med unntak av to stykker i grove biter.
- Hakk sjalottløk og hvitløk relativt fint.
- Stek løk og hvitløk blankt med litt smør i ei gryte. Ha i jordskokkene og rør om.
- Tøm over hvitvin og la den koke til den er redusert til omlag halvparten.
- Skjær de to jordskokkene i skiver og legg skivene på et bakepapirkledd stekebrett og hell over trøffelolje. Strek jordskokkene på 225 °C i 15 minutter. Riv spekeskinka i mindre biter og legg den inn i ovnen når det er igjen 5 minutter av steketida.
- Hell over hønsekraft og la suppa koke under lokk til jordskokkene er møre, rundt 10 minutter.
- Kjør suppa glatt med en stavmikser. Ha i kremfløte og varm opp. Smak til med sitron, salt og pepper.
- Server suppa med sprøstekt spekeskinke og trøffelchips.
Legg igjen en kommentar